Zelensky menyokong Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine menyokong Israel

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah mengutuk serangan peluru berpandu dan drone Iran terhadap Israel pada Sabtu, dengan membuat perbandingan antara tindakan Tehran dengan taktik Rusia di Ukraine.

Iran menyatakan serangan itu adalah membalas dendam untuk “kesalahan berbilang rejim Zionis, termasuk serangan ke atas bahagian konsular kedutaan Iran di Damascus.

Serangan udara yang didakwa Israel memusnahkan konsulat Iran di Damascus, Syria pada 1 April, membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds Pengawal Revolusi Islam elit Iran, termasuk dua jeneral kanan.

Menurut media negara Iran, serangan Sabtu melanda beberapa kemudahan tentera Israel. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mendakwa pertahanan udara mereka menyekat hampir kesemua projektil masuk.

Dalam satu kenyataan pada Ahad, Presiden Zelensky menulis bahawa “Ukraine mengutuk serangan Iran ke atas Israel.” Ketua negara Ukraine itu menambah rakyatnya “sangat tahu keganasan serangan serupa oleh Rusia, yang menggunakan drone Shahed dan peluru berpandu Rusia yang sama, taktik serangan udara besar-besaran yang sama.

Kiev dan sekutu Baratnya berulang kali mendakwa Iran telah menyediakan Rusia dengan UAV bunuh diri kamikazenya, dan bahawa Moscow telah memulakan pengeluaran mereka di bawah lesen. Rusia tidak pernah mengesahkan dakwaan ini.

Iran, bagaimanapun, mengakui pada November 2022 bahawa mereka telah menyediakan Moscow dengan “bilangan kecil” drone beberapa bulan sebelum Rusia memulakan operasinya di Ukraine.

Dalam kenyataan terbarunya, Zelensky menuduh Iran menjadi ancaman kepada Timur Tengah, dengan mendakwa bahawa terdapat “kerjasama jelas” antara Tehran dan Moscow.

Menurut pemimpin Ukraine itu, serangan Iran ke atas Israel pada Sabtu harus berfungsi sebagai “isyarat bangun tidur kepada dunia bebas,” yang perlu memberikan “tindak balas tegas dan bersatu.

Dalam rujukan samar kepada kebuntuan politik di AS yang menyaksikan ahli Kongres Republikan menghalang pakej bantuan pertahanan asing Presiden Joe Biden selama berbulan-bulan, Zelensky mendesak Kongres AS untuk “membuat keputusan yang perlu untuk memperkukuh sekutu Amerika pada masa kritikal ini.

Sementara itu, Kementerian Luar Negeri Rusia menyatakan kebimbangan terhadap “eskalasi bahaya lain di rantau ini” dan menyeru “semua pihak yang terlibat untuk menunjukkan keterbatasan.

Membalas panggilan Duta Israel di Rusia, Simona Halperin, untuk mengutuk tindakan Tehran, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova menekankan bahawa Israel tidak pernah sekali-kali mengutuk serangan Ukraine menargetkan orang awam Rusia.

Sebaliknya, pegawai Israel berulang kali menyatakan sokongan untuk Kiev, diplomat itu memberi ketahui, menunjukkan bahawa Moscow oleh itu tidak ada sebab untuk berdiri bersama Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.