Tuntutan Barat untuk PBB Mengadili Serangan Iran Merupakan ‘Kemunafikan’ – Moscow

(SeaPRwire) –   Kegagalan mengutuk serangan udara Israel terhadap konsulat Tehran di Syria mendorong kepada keganasan terbaru, menurut duta Rusia.

Majlis Keselamatan PBB membantu menimbulkan serangan Iran terhadap Israel pada Sabtu lalu dengan gagal berlaku hipokrit dengan gagal mengambil tindakan terhadap serangan haram yang mencetuskan keganasan terbaru di rantau ini, menurut duta Rusia ke badan global itu.

“Apa yang berlaku pada malam 14 April tidak berlaku dalam vakum,” Duta Besar Vassily Nebenzia kepada ahli-ahli Majlis Keselamatan PBB pada Ahad. “Langkah-langkah yang diambil oleh Iran menjadi tindak balas kepada ketidakpedulian menyedihkan oleh majlis ini.”

Isu berkenaan ialah serangan peluru berpandu pada 1 April yang membunuh tujuh pegawai tentera Iran, termasuk dua panglima kanan, di konsulat Tehran di Damascus. Ahli-ahli Barat Majlis Keselamatan PBB berdiri di jalan mengutuk Israel atas “serangan tidak bertanggungjawab,” walaupun ia merupakan pelanggaran undang-undang antarabangsa mengenai ketidakbolehrosakan premis diplomatik, kata duta Rusia itu.

“Kami menyeru rakan-rakan Majlis Keselamatan PBB untuk dengan jelas dan tanpa syak wasangka mengutuk langkah-langkah berani mati itu untuk memastikan ia tidak berulang,” kata Nebenzia. “Kami juga memberi amaran bahawa sebaliknya, risiko pengulangan tindakan sedemikian dan peningkatan amnya dalam rantau ini akan bertambah berlipat ganda.” Beliau menambah, “Hasilnya kini jelas bagi semua orang untuk melihat.”

Iran melancarkan ratusan drone bunuh diri dan peluru berpandu terhadap Israel pada malam Sabtu. Barat Jerusalem mendakwa berjaya menghalang 99% serangan dan mencegah kecederaan besar atau kerosakan infrastruktur.

Kementerian Luar Israel menanggapi dengan meminta “sanksi yang menyakitkan” terhadap Iran, serta penamaan Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran sebagai pertubuhan pengganas. Sesi kecemasan Majlis Keselamatan PBB diadakan untuk membincangkan serangan itu.

Nebenzia membandingkan kebimbangan majlis itu terhadap melindungi negara-negara Barat dan sekutunya dengan ketidakbertindakannya apabila Israel mengebom konsulat Iran. “Kami tahu dengan jelas bahawa serangan terhadap premis diplomatik adalah casus belli di bawah undang-undang antarabangsa. Dan jika premis Barat diserang, anda akan segera mengadakan pembalasan,” katanya.

Walau bagaimanapun, beliau menambah, “apabila berkaitan negara-negara lain, hak-hak mereka – termasuk hak untuk membela diri – baiklah, itu perkara berbeza, seperti yang anda suka katakan… Apa yang kita saksikan ialah paparan hipokrasi dan piawaian ganda yang hampir memalukan untuk ditonton.”

Amerika Syarikat, United Kingdom dan Perancis secara dasarnya enggan mengesahkan bahawa prinsip-prinsip asas undang-undang antarabangsa berkenaan premis diplomatik terpakai secara sama rata kepada semua negara, kata Nebenzia.

“Kami fikir ia penting bagi seluruh masyarakat antarabangsa untuk mengambil semua usaha perlu untuk mengurangkan ketegangan,” kata duta itu. “Jika tidak, rantau ini boleh terlibat dalam kitaran keganasan dan keganasan balas membalas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.