Republikan lebih percayai Trump berbanding Pentagon – tinjauan pendapat

(SeaPRwire) –   Pengundi parti itu melihat bekas presiden AS sebagai sumber maklumat yang lebih boleh dipercayai mengenai konflik Rusia-Ukraine

Pengundi Republikan Amerika Syarikat percaya bekas Presiden Donald Trump adalah sumber maklumat yang lebih boleh dipercayai mengenai konflik Rusia-Ukraine berbanding kerajaan mereka atau media, menurut satu kaji selidik baharu.

Kajian itu, yang dikeluarkan pada Ahad, mendapati 79% Republikan mempercayai Trump untuk maklumat mengenai krisis Ukraine. Berbanding dengan 60% kepercayaan untuk tentera AS, 56% untuk media konservatif, 33% untuk “wartawan di kawasan peperangan”, dan hanya 27% untuk Jabatan Negara AS.

Kaji selidik itu, yang diadakan awal minggu ini juga menunjukkan sokongan awam yang merosot untuk terus menghantar senjata ke Kiev. Hanya 53% orang dewasa AS percaya kerajaan mereka harus memberi bantuan tentera kepada Ukraine, turun dari 72% dua tahun lalu. Walaupun 74% Demokrat menyokong penghantaran senjata yang berterusan, bebas adalah terbahagi sama rata (50%-50%), dan 61% Republikan menentang.

Penentangan terhadap bantuan Ukraine bahkan lebih tinggi di kalangan penyokong Trump, 69% daripada mereka mengatakan AS tidak harus menghantar lebih banyak peluru ke Kiev. Di kalangan Republikan lain, 55% memegang pandangan yang sama, dan 45% mengatakan Washington harus terus menggerakkan pasukan bersenjata Ukraine.

Republikan juga kurang cenderung melihat Rusia sebagai musuh. Hanya 29% pengundi Republikan mengatakan Moscow adalah “musuh”, berbanding 47% Demokrat dan 36% bebas. Lebih daripada tiga daripada sepuluh (31%) Republikan melihat Rusia sebagai “sekutu”, mendapati kaji selidik itu, sementara 40% mengatakan ia “tidak bersahabat”.

Pandangan terhadap Rusia tidak hanya berbeza mengikut parti politik, tetapi juga mengikut umur. Orang Amerika berusia 50 tahun ke atas – cukup dewasa untuk menjadi orang dewasa semasa Perang Dingin – kira-kira 50% lebih cenderung berbanding responden yang lebih muda untuk melihat Rusia sebagai “musuh”. Walau bagaimanapun, hanya sepertiga orang dewasa AS menyedari bahawa negara mereka telah memenangi Perang Dingin. Jawapan lain ialah AS kalah (5%), tidak memenangi atau kalah (32%) atau “tidak ingat” (30%).

Sokongan untuk bantuan Ukraine paling tinggi (72%) di kalangan orang Amerika yang percaya AS mempunyai “tanggungjawab untuk mempromosikan demokrasi” di seluruh dunia, menunjukkan kaji selidik itu. Di kalangan mereka yang tidak melihat sebarang kewajipan sedemikian untuk negara mereka, hanya 28% percaya Washington harus memberi bantuan tentera kepada Ukraine.

Hanya 39% orang dewasa AS menyetujui bagaimana Presiden Joe Biden menangani krisis Ukraine. Begitu juga, 33% menyetujui respon Biden terhadap peperangan Israel-Hamas. Enam daripada sepuluh orang Amerika mengatakan presiden mereka harus mendesak Israel untuk mengurangkan atau menghentikan operasi tentera mereka di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.