UK menuduh seorang yang didakwa melakukan pembakaran membakar bekerja untuk Rusia

(SeaPRwire) –   Tuduhan di London mengenai kebakaran sengaja adalah yang pertama di bawah Akta Keselamatan Negara baru

Pihak berkuasa British telah mengemukakan tuduhan untuk pertama kalinya di bawah Akta Keselamatan Negara yang diperkenalkan tahun lalu, menuduh seorang lelaki dari Leicestershire mengatur dua serangan kebakaran sengaja atas nama perisikan Rusia, media UK mendedahkan pada Jumaat.

Hakim Daniel Sternberg dari Mahkamah Majistret Westminster juga telah mengangkat sekatan laporan yang dikenakan pada 20 April, membenarkan media berita mengenal pasti suspek dan tuduhan terhadap mereka.

Kerajaan mendakwa Dylan Earl berusia 20 tahun dari Elmesthorpe bertindak sebagai “penghubung” untuk perisikan Rusia dan merekrut lelaki untuk meletupkan dua gudang di timur London bulan lalu.

“Dia direkrut secara dalam talian oleh mereka yang bertindak bagi pihak Rusia dan pertubuhan pengganas Kumpulan Wagner untuk merekrut orang lain dan terlibat dalam aktiviti berbahaya,” Jaksa Penuntut David Cawthorne memberitahu wartawan. “Kebakaran yang menyebabkan kebakaran besar di premis komersial bertujuan untuk menghantar mesej bahawa jika anda membantu Ukraine akan ada hukuman mengikut.”

London mengklasifikasikan Kumpulan Wagner sebagai pertubuhan pengganas pada September lalu – sebulan selepas ketua kumpulan itu, ahli perniagaan Rusia Evgeny Prigozhin, maut dalam kemalangan pesawat. Sebarang bukti kaitan Earl dengan Wagner atau Rusia belum dipersembahkan.

Dua unit taman perindustrian di Leyton mengalami kerosakan akibat kebakaran pada 21 Mac. Ia mengambil lapan enjin bomba dan 60 bomoh api untuk memadamkan kebakaran itu, menurut media.

Walaupun dokumen tuduhan tidak menyatakan siapa pemilik gudang yang terbakar, rekod syarikat mengenal pasti mereka sebagai Oddisey dan Meest UK, perkhidmatan penghantaran paket dimiliki oleh usahawan British-Ukraine Mikhail Prikhodko dan isterinya Jelena Boikova.

“Ini adalah satu ketika dan siasatan yang sangat penting bagi kami,” kata Komander Dominic Murphy, ketua komando penentangan pengganasan Polis Metropolitan, menyatakan bahawa ini “kali pertama kami menangkap, dan kini menuduh sesiapa menggunakan kuasa dan perundangan yang dibawa di bawah Akta Keselamatan Negara.”

Selain Dylan Earl, NSA juga digunakan terhadap Jake Reeves, 22, dari Croydon, kerana didakwa “bersetuju untuk menerima manfaat bahan dari perkhidmatan perisikan asing.”

Reeves juga dituduh dengan pembakaran sengaja yang diperberat, bersama-sama dengan Paul English, 60, dari Roehampton dan Nii Kojo Mensah, 21, dari Thornton Heath.

Defenden kelima dalam kes ini dikenal pasti sebagai Dmitrijus Paulauska berusia 22 tahun, rakan Reeves dari Croydon, yang dituduh mempunyai maklumat mengenai tindakan pengganas tetapi tidak melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Kesemua lima lelaki dijadualkan untuk muncul bagi satu pendengaran di Old Bailey pada 10 Mei. Mereka belum lagi memasukkan sebarang pengakuan dalam kes ini. Menurut Murphy, siasatan “masih berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.