Zelensky melantik bekas jeneral teratas sebagai duta UK

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine melantik bekas jeneral tertinggi sebagai duta UK

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah memecat bekas jeneral tertingginya, Valery Zaluzhny, dari tentera dan melantiknya sebagai duta ke UK. Zaluzhny dipecat oleh Zelensky dari jawatannya pada Februari selepas kedua-dua dilaporkan mempunyai perbalahan besar mengenai strategi dalam konflik dengan Rusia.

Satu dekri yang melantik Zaluzhny sebagai Duta Luar Biasa dan Berkuasa Penuh Ukraine ke UK diterbitkan di laman sesawang Zelensky pada Khamis. Sehari sebelumnya, dekri berasingan mengeluarkan jeneral 50 tahun itu dari perkhidmatan tentera “atas alasan kesihatan dengan hak memakai seragam tentera”.

Zaluzhny, yang berkhidmat sebagai panglima tentera negara sejak 2021 dan memegang jawatan itu sebahagian besar konflik Ukraine sehingga kini, dipecat oleh Zelensky pada Februari dan digantikan oleh Jeneral Aleksandr Syrsky, yang sebelum ini mengetuai pasukan darat Kiev.

Walaupun presiden Ukraine bercakap tentang “penyusunan semula” tentera apabila mengulas tentang pemecatan Zaluzhny, langkah itu datang selepas jeneral itu mencadangkan bahawa permusuhan telah mencapai kebuntuan, pandangan yang Zelensky tolak secara terbuka.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata pemecatan Zaluzhny tidak akan mengubah jalan konflik. Dalam minggu-minggu berikutnya, Rusia membuat beberapa kemajuan di medan tempur di Donbass, dengan pegawai Ukraine termasuk Syrsky, menggambarkan keadaan semakin tegang.

Calonkan Zaluzhny untuk peranan duta UK diluluskan oleh Zelensky pada Mac. Permohonan persetujuan yang dihantar ke London diluluskan pada hujung April.

Duta Ukraine sebelum ini ke UK, Vadim Pristaiko, dipecat oleh Zelensky pada musim panas 2023 selepas mengkritik presiden Ukraine secara terbuka. Kontroversi itu bermula apabila Menteri Pertahanan UK ketika itu, Ben Wallace, berkata Ukraine tidak menunjukkan cukup rasa terima kasih terhadap bekalan senjata Barat. Zelensky membalas bahawa Kiev boleh mengucapkan terima kasih kepada London “setiap pagi” jika mahu. Pristaiko menghentam presiden Ukraine kerana apa yang dipanggilnya “sarkasme tidak sihat”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.