Biden akui Israel bunuh awam dengan bom AS

(SeaPRwire) –   Presiden Biden akui Israel membunuh orang awam dengan bom AS

Orang awam telah terbunuh oleh bom buatan AS semasa perang Israel terhadap Hamas di Gaza, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden akui dalam temubual dengan CNN pada Rabu.

Pemimpin AS itu memberi amaran bahawa Washington akan menghentikan penghantaran bom ke Jerusalem Barat – sekutu utama mereka di Timur Tengah – sekiranya Israel memperluas serangannya di bandar selatan Gaza, Rafah.

“Orang awam telah terbunuh di Gaza akibat bom-bom itu dan cara-cara lain bagaimana mereka menyerang pusat-pusat penduduk,” kata Biden kepada saluran berita itu. Sebelum ini, AS menangguhkan penghantaran lebih 1,000 bom 2,000 paun (900 kg) yang dijadual untuk Israel berikutan kebimbangan penggunaan bom-bom lebih besar dalam keadaan padat penduduk di Rafah.

“Kami tidak akan membekalkan senjata dan peluru meriam,” kata pemimpin AS itu, merujuk kepada mereka sebagai “senjata-senjata yang digunakan secara sejarah untuk menangani Rafah, untuk menangani bandar-bandar.”

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dan kaedah-kaedahnya sudah mula dikritik lebih ketat kerana operasi tentera di Gaza yang padat penduduk ini sudah memasuki bulan ketujuh. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), jumlah penduduk enklaf itu hanya lebih 2.2 juta sebelum konflik bermula. Kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang terpaksa berpindah sedang mencari perlindungan di bandar Rafah yang padat, kawasan yang akan mengalami kehilangan nyawa besar-besaran jika bom-bom ini digunakan.

IDF pernah menggunakan bom 2,000 paun jenis MK-84 dalam serangan di Jabalia dan kawasan kem pelarian Al-Shati tahun lalu, menurut laporan oleh New York Times pada bulan Disember. Penggunaan bom berat itu menambah jumlah kematian di Gaza yang kini menghampiri 35,000 orang, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

AS telah melancarkan siasatan beberapa bulan lalu sama ada Israel melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa dalam perang di Gaza. Laporan itu ditangguhkan secara tiba-tiba selepas Israel melancarkan serangan ‘terhad’ ke atas Rafah, dan dijangka dikeluarkan dalam minggu-minggu akan datang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.