UK ‘Membenarkan’ pembunuhan warganya sendiri untuk melindungi ejen rahsia – ketua polis

(SeaPRwire) –   MI5 memilih untuk menutup mata terhadap beberapa jenayah semasa Troubles, penyiasat dilantik kerajaan mengatakan

Pasukan keselamatan British secara sengaja gagal mencegah beberapa pembunuhan warga UK bagi melindungi perisik dalam kumpulan penentangan bersenjata yang aktif di Ireland Utara semasa Troubles, laporan berprofil tinggi yang diterbitkan pada Jumaat berkata.

Laporan peringkat awal mengenai Operasi Kenova – siasatan bebas ke atas aktiviti seorang ejen kerajaan yang dikenali sebagai Stakeknife – dikemukakan oleh bekas ketua siasatan itu, Jon Boutcher. Dilancarkan pada 2016, siasatan itu secara khusus menangani dakwaan ejen itu terlibat dalam penculikan, penyiksaan dan pembunuhan yang dilakukan oleh Tentera Republikan Ireland Sementara (IRA).

Boutcher, yang meninggalkan siasatan itu pada 2023 untuk menjadi ketua polis Perkhidmatan Polis Ireland Utara, berkata beliau menerbitkan laporan peringkat awal disebabkan kemajuan perlahan prosakusi yang berkaitan dengan siasatan itu. Beliau mengkritik agensi rundingan dalaman Britain MI5 kerana apa yang dipanggilnya cubaan “untuk menghalang saya dan siasatan itu.”

Laporan Boutcher berkata beliau terpaksa mengangkat “kebimbangan mengenai akses maklumat” daripada MI5 dan mendakwa “strateginya adalah satu penangguhan.”

Menurut dokumen itu, peguam mewakili bekas anggota pasukan keselamatan berkaitan kes-kes itu diberi akses lebih meluas kepada bahan MI5.

MI5 secara berkesan mencegah Operasi Kenova daripada mengemukakan bukti terhadap suspek utama dikenali sebagai Freddie Scappaticci, yang secara meluas dianggap sebagai Stakeknife, dan anggota keselamatan lain kepada pendakwa pada Oktober 2019, laporan itu berkata. “MI5 memberitahu kami bahawa kelayakan keselamatan bangunan telah tamat tempoh dan kami oleh itu tidak dapat meneruskan,” kata laporan itu, menambah bahawa dokumen berkait telah hanya dikemukakan pada Februari 2020.

Siasatan itu meneliti sejumlah 101 pembunuhan yang berkaitan dengan pasukan keselamatan dalaman IRA – kumpulan bertanggungjawab menyoalsuspek kerjasama dengan pasukan keselamatan negara. Stakeknife adalah tokoh utama dalam unit itu dan dikaitkan secara peribadi dengan sekurang-kurangnya 14 pembunuhan dan 15 penculikan, Guardian melaporkan, mengutip sumber berdekatan siasatan.

Laporan itu menolak dakwaan bahawa Stakeknife kononnya menyelamatkan “ratusan” nyawa melalui kerjasamanya dengan pihak berkuasa, memanggilnya “tidak munasabah” dan “berakar umbi dongeng.” Boutcher juga memberitahu sesi media pada Jumaat bahawa “lebih banyak nyawa [hilang] berbanding diselamatkan” akibat aktivitinya.

Boutcher mengakui, mengutip temuan laporan itu, bahawa pihak berkuasa Britain membenarkan pembunuhan berlaku untuk melindungi identiti perisik mereka dalam IRA. Beliau juga berkata bahawa “budaya berani” dicipta berkenaan pengendalian ejen, yang dilaksanakan “di luar buku.”

“Pembunuhan yang sepatutnya dan boleh dicegah dibenarkan berlaku,” kata ketua polis itu. “Ejen-ejen negara memang perlu dilindungi melalui kerahsiaan dan kerahsiaan, tetapi perlindungan itu tidak boleh memberikan kekebalan de facto atau hak untuk bertindak dengan tidak bertanggungjawab kerana ia akan benar-benar tidak serasi dengan kedaulatan undang-undang dan hak asasi manusia,” tambahnya.

Kevin Winters, peguam mewakili 12 keluarga mangsa pembunuhan yang berkaitan dengan siasatan Operasi Kenova, menuduh pihak berkuasa secara de facto berkonspirasi dengan pengganas untuk membunuh warga negara British untuk keuntungan mereka sendiri.

“Kami ditinggalkan dengan kesimpulan dan mesej yang mengerikan bahawa kedua-dua negara dan IRA adalah pesalah rundingan dalam pembunuhan sesetengah warganya,” katanya kepada wartawan, seperti dikutip Guardian.

Akhbar itu tidak secara rasmi mendedahkan identiti ejen itu. Begitu juga Boutcher, yang mengutip dasar kerahsiaan kerajaan. Beliau masih berkata bahawa “kami mendapati bukti serius jenayah oleh Encik Scappaticci dan prosakusinya akan menjadi dalam kepentingan mangsa, keluarga dan keadilan.”

Scappaticci menafikan beliau adalah Stakeknife. Beliau meninggal dunia pada umur 77 tahun pada April 2023, tanpa menghadapi sebarang tuduhan.

Kerajaan UK berkata ia tidak akan memberi komen mengenai laporan itu kerana temuannya digambarkan sebagai peringkat awal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.