Kelaparan Global Bukannya Ancaman Terkait Makanan Terburuk Kepada Umat Manusia

(SeaPRwire) –   Ada lebih ramai orang gemuk di dunia berbanding lapar – yang mungkin kedengaran baik, tetapi sebenarnya tidak

telah ditandai minggu ini dan, dengan lebih satu bilion orang yang terjejas di seluruh dunia, kegemukan kini dianggap lebih berbahaya kepada kesihatan global berbanding lapar. Angka-angka adalah menakjubkan.

Pada suatu masa pada pertengahan abad ke-20, seorang jurukamera menangkap gambar hitam putih yang tidak terlupakan yang menggambarkan ribuan penyembah matahari Amerika yang berkumpul di Coney Island, Bandar Raya New York. Apa yang paling ketara tentang , selain daripada bilangan pengunjung pantai yang begitu ramai, ialah ketiadaan lemak berlebihan yang dimuatkan ke dalam pelbagai pakaian renang dan bikini. Sayang sekali dan agak tragis, zaman-zaman itu sudah berlalu.

Manakala lapar secara meluas menimpa negara-negara miskin di dunia, kegemukan mewakili jenis kesakitan yang unik kerana ia menimpa kedua-dua orang kaya dan miskin. Antara tahun 1990 dan 2022, kadar kegemukan global empat kali ganda untuk kanak-kanak dan dua kali ganda untuk dewasa, menurut satu kajian oleh Lancet (Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengklasifikasikan kegemukan sebagai mempunyai indeks jisim badan sama dengan atau lebih 30 kilogram per meter persegi).

Dalam senarai sepuluh ‘berat badan’ teratas WHO, ia mungkin mengejutkan bahawa negara-negara kecil Polinesia Tonga dan Samoa Amerika mempunyai kadar kegemukan tertinggi pada 2022 untuk wanita, manakala Samoa Amerika dan [berhampiran] Nauru mempunyai kadar tertinggi di kalangan lelaki. Di pulau-pulau paradoks itu, lebih 60% penduduk dewasa adalah gemuk secara klinikal.

Di kalangan negara-negara kaya, Amerika Syarikat adalah wakil berat badan dan kedudukan ke-10 di dunia untuk kegemukan di kalangan lelaki. Amat mengejutkan, kadar kegemukan dewasa Amerika Syarikat meningkat daripada 21.2% pada 1990 kepada 43.8% pada 2022 untuk wanita, dan daripada 16.9% kepada 41.6% pada 2022 untuk lelaki, menempatkan negara 330 juta pengguna makanan segera di tangga ke-36 di dunia untuk kadar kegemukan tertinggi di kalangan wanita dan, untuk lelaki, tangga ke-10 di dunia. Berbanding itu, kadar kegemukan dewasa di United Kingdom meningkat daripada 13.8% pada 1990 kepada 28.3% pada 2022 di kalangan wanita, menempatkannya di tangga ke-87 tertinggi di dunia, manakala kadar kegemukan untuk lelaki meningkat daripada 10.7% kepada 26.9%, menempatkan Britain di tangga ke-55.

Di kalangan kanak-kanak, kajian itu mendapati kadar kegemukan Amerika Syarikat meningkat daripada 11.6% pada 1990 kepada 19.4% pada 2022 untuk gadis, 11.5% kepada 21.7% untuk budak lelaki. Pada 2022, Amerika Syarikat menduduki tangga ke-22 di dunia untuk kegemukan di kalangan gadis, tangga ke-26 untuk budak lelaki.

Memandangkan kadar perubahan yang pesat di kalangan rakyat Amerika, Amerika Syarikat akan diramalkan mendominasi carta dalam masa beberapa tahun akan datang, menghasilkan apa yang boleh dianggap sebagai kecemasan kebangsaan.

Tiada yang sepatutnya tidak diramalkan. Selepas semua, apakah yang diharapkan daripada masyarakat yang bahkan tidak boleh memarkir kereta dan berjalan beberapa langkah ke dalam restoran? Dan ia bukan seolah-olah pengguna memesan sup rumah dan salad di tingkap restoran makanan segera. Makanan segera yang dihidangkan di francais makanan segera dimuatkan dengan kandungan natrium yang tinggi untuk memanjangkan hayat simpanannya, serta asid lemak jenuh yang meningkatkan kolesterol dalam badan, memendam saluran darah dan menghalang aliran darah biasa, membawa kepada penyakit jantung. Dan itu belum lagi menyebutkan gula fruktosa tinggi dalam minuman kola.

Cabaran sebenar, bagaimanapun, adalah bagaimana untuk memerangi kegemukan pada masa di mana begitu banyak orang telah menjadi tergantung kepada gaya hidup yang malas dan pesan dalam talian. Ia mungkin tidak mengejutkan bahawa orang yang sama yang menuntut makanan mereka cepat dan goreng, juga akan mengharapkan rawatan mudah juga.

Rakyat Amerika yang cemas tentang perlunya membeli pakaian baru telah mengambil pelbagai ubat diet, seperti Ozempic, ubat kencing manis yang digunakan secara luar etika sebagai penindas selera, dan yang mendapat pujian daripada tiada lain daripada Elon Musk. Bank pelaburan Morgan Stanley cukup panik dengan potensi koyakan dalam keuntungan makanan ringan sehingga ia mengeluarkan kertas putih yang menincang bagaimana ubat diet itu boleh menjadikan pengambilan makanan ringan rakyat Amerika lebih rendah sekitar 3%.

Tetapi adakah rakyat Amerika benar-benar memerlukan ubat lagi untuk memerangi pertempuran berat badan, atau adakah terdapat cara yang lebih baik, lebih semulajadi ke hadapan?

Pada 2022, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengeluarkan rancangan tindak balas kegemukan yang termasuk beberapa perubahan gaya hidup, termasuk menggalakkan menyusu ibu, had ke atas pemasaran makanan dan minuman tidak sihat kepada kanak-kanak, pelabelan maklumat nutrisi, dan piawaian aktiviti fizikal untuk sekolah.

Jika Pertubuhan Kesihatan Sedunia boleh mendapatkan Perniagaan Besar menyokong inisiatif itu, ia mungkin memberi kesan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.