Pemimpin Perancis mencadangkan perluasan undang-undang eutanasia

(SeaPRwire) –   Presiden Emmanuel Macron menyatakan pesakit terminal akan dibenarkan meminta “bantuan untuk mati”

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah bersumpah untuk memperluaskan undang-undang eutanasia sedia ada untuk membenarkan lebih banyak pesakit meminta kematian yang dibantu secara perubatan. Satu rang undang-undang mengenai perkara itu akan dibentangkan kepada parlimen menjelang musim panas, katanya.

Dalam temu bual dengan akhbar La Croix dan Liberation yang diterbitkan pada Ahad, pemimpin Perancis itu tegas memanggil kaedah “bantuan untuk mati,” menegaskan bahawa ia perlu “kerana terdapat situasi yang tidak dapat diterima secara manusia.” Rang undang-undang itu akan membantu “menyelaraskan autonomi individu dan solidariti negara,” tambah Macron.

Perancis mengesahkan eutanasia pasif pada tahun 2005, membenarkan pesakit terminal ditanggalkan sokongan hayat. Walau bagaimanapun, eutanasia aktif, yang melibatkan menyuntik pesakit dengan dos maut ubat, masih haram.

Rang undang-undang baru itu akan membuka jalan kepada “meminta bantuan untuk mati dalam syarat-syarat ketat tertentu,” kata presiden itu. Pesakit dibenarkan mengambil “bahan maut” sendiri atau dengan bantuan pakar perubatan, kata Macron. Pilihan itu hanya akan disimpan untuk orang “menderita penyakit yang tidak dapat diubati” yang berupaya membuat keputusan sendiri, yang mengecualikan pesakit dengan gangguan mental, serta mereka yang menghidap penyakit Alzheimer dan neurodegeneratif lain.

Menurut La Croix, Macron telah berjanji untuk memperkenalkan rang undang-undang tentang hak untuk “mati dengan bermaruah” semasa kempen presiden 2022. Akhbar itu menyatakan bahawa menurut pakar onkologi, hanya peratusan kecil pesakit meminta prosedur akhir hayat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.