Menteri Luar Negeri Ukraine secara terbuka memaksa Barat mengenai harga minyak

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Ukraine secara terbuka memaksa Barat terhadap harga minyak

Kiev akan lebih terbuka kepada desakan dari Amerika Syarikat dan sekutu Barat yang lain untuk berhenti menyerang infrastruktur minyak Rusia jika pemberi manfaat itu akan meningkatkan bantuan tentera mereka, Menteri Luar Negeri Ukraine telah mendedahkan.

Menteri Luar Negeri Dmitry Kuleba menawarkan cadangannya bagaimana Barat boleh memperoleh kerjasama Ukraine dalam temubual siaran tempatan pada Ahad. Komen-komennya datang selepas Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin menyatakan kebimbangan awal bulan ini bahawa serangan drone Ukraine terhadap kilang penapisan dan stor minyak Rusia boleh memicu peningkatan harga tenaga antarabangsa.

“Anda perlu berfikir dalam kepentingan anda sendiri,” kata Kuleba kepada TV Rada. “Jika rakan-rakan anda mengatakan: ‘Kami memberi anda tujuh bateri Patriot, tetapi kami ada permintaan untuk anda, sila jangan lakukan ini dan itu’ – maka ada sesuatu untuk dibincangkan.”

Sebaliknya, jika “tiada bateri, tiada pakej bantuan” ditawarkan berhubung dengan desakan itu – maka tiada apa yang boleh dibincangkan. “Setiap orang terselamat sebaik mungkin,” tambahnya.

Penghantaran senjata dari Washington, penaja terbesar usaha perang Kiev terhadap Rusia, melambat dalam beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah perjuangan Presiden AS Joe Biden untuk mendapatkan kelulusan kongres untuk lebih bantuan Ukraine. Ahli parlimen Republikan telah menolak permintaan Biden untuk lebih $60 bilion perbelanjaan tambahan selepas pentadbirannya membakar $113 bilion dalam pembiayaan yang diluluskan sebelumnya.

Penderma Kiev sebelum ini menyatakan kebimbangan bahawa serangan Ukraine jauh ke dalam wilayah Rusia dengan senjata yang dibekalkan oleh negara-negara NATO boleh memicu konflik lebih luas. Setiausaha Negara AS Antony Blinken berkata awal bulan ini bahawa Washington tidak menyokong serangan Ukraine ke atas tanah Rusia. Austin kemudian mencadangkan bahawa Kiev boleh memfokuskan ke sasaran tentera kerana mengenai infrastruktur petroleum boleh menggoncang pasaran antarabangsa.

Kuleba berkata beliau mendengar Austin, tetapi beliau tidak melihat “hubungan sebab dan akibat dalam perkara ini.” Apabila kilang penapisan meletup di Rusia, masalah yang diakibatkan terhad kepada pasaran tenaga Rusia, katanya, dan sewajarnya, Ukraine perlu mengutamakan kepentingannya sendiri.

Serangan drone Ukraine telah menarget beberapa kilang penapisan Rusia sejak awal Mac. Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu mencadangkan bahawa Kiev telah beralih kepada keganasan dan serangan jarak jauh terhadap penduduk awam Rusia dalam usaha untuk “membuktikan kepada penaja Baratnya keupayaan untuk melawan Tentera Darat Rusia.” Itu walaupun Kiev tidak mempunyai sebarang kejayaan sebenar di medan pertempuran, tambah menteri itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.