Timur Tengah berada di ambang perang penuh skala – PBB

(SeaPRwire) –   Antonio Guterres telah mengutuk serangan udara besar-besaran ke atas Israel, beliau juga mengulangi kecamannya terhadap serangan bom ke atas bangunan konsulat Tehran di Damascus awal bulan ini, dengan menyeru agar berlaku segera berhenti permusuhan ini.

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres telah menyeru agar mengambil langkah berjaga-jaga maksimum kerana seluruh rantau Timur Tengah kini berada di ambang konflik besar-besaran yang akan memusnahkan, berikutan serangan drone dan peluru berpandu Iran ke atas Israel pada hujung minggu lalu.

Serangan itu datang sebagai balasan atas serangan udara ke atas kompleks diplomatik Iran di Syria awal bulan ini, yang mengorbankan tujuh anggota tentera Iran, termasuk dua jeneral. Tehran menuduh West Jerusalem melakukan pembunuhan luar wilayah. Walaupun Israel tidak mengesahkan atau menafikan tanggungjawab, Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant menyatakan bahawa Israel menyerang “musuh-musuhnya di seluruh Timur Tengah,” dua hari selepas serangan konsulat pada 1 April.

Keseluruhan rantau kini menghadapi bahaya konflik memusnahkan selepas peristiwa tersebut, amaran Guterres. “Kini masanya untuk mengurangkan dan menenangkan keadaan,” katanya, dengan menyeru “pengawalan maksimum.”

Walaupun beliau “mengutuk keras” serangan besar-besaran ke atas Israel, beliau juga mengulangi kecamannya terhadap serangan bom ke atas bangunan konsulat Tehran di Damascus awal bulan ini, dengan menyeru agar berlaku segera berhenti permusuhan ini.

Sudah tiba masanya untuk menarik diri dari tepi jurang. Penting untuk mengelak sebarang tindakan yang boleh membawa kepada konfrontasi tentera besar-besaran di beberapa garis hadapan di Timur Tengah.

Guterres juga menyeru agar berlaku gencatan senjata kemanusiaan segera di Gaza, di mana lebih 33,000 orang terbunuh dalam serangan udara Israel selama enam bulan kebelakangan ini, menurut pegawai kesihatan tempatan. West Jerusalem mengisytiharkan perang dan bersumpah untuk memusnahkan Hamas berpangkalan di Gaza selepas militan Islam itu melancarkan serangan kejutan di tanah Israel, membunuh lebih 1,100 orang dan menawan kira-kira 250 tebusan. PBB sebelum ini telah memberi amaran bahawa situasi kemanusiaan yang semakin merosot dan aliran bantuan kemanusiaan yang tidak mencukupi ke Gaza membawa kepada kebuluran di kalangan penduduk awam yang dipindahkan di enklaf itu.

Ketua PBB itu menyeru pelepasan tanpa syarat ke atas semua tebusan, penghantaran bantuan kemanusiaan tanpa halangan dan pemulihan navigasi selamat di Laut Merah, kini terganggu oleh pemberontak Houthi Yemen. Kumpulan itu telah menyerang kapal-kapal di rantau itu sebagai tanda solidariti dengan Palestin, dengan bersumpah akan terus berbuat demikian sehingga pengepungan Gaza dipecahkan.

Dengan “keamanan dan keselamatan serantau malah global” terancam, kata Guterres, “tiada rantau atau dunia mampu menanggung lebih peperangan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.