Ketua Jerman disambut di China oleh timbalan datuk bandar bandar (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kanselor Olaf Scholz berharap bertemu pemimpin China Xi Jinping dan Perdana Menteri Li Qiang nanti minggu ini

Kanselor Jerman Olaf Scholz memulakan lawatan berprofil tinggi ke China pada Ahad dalam usaha untuk mengukuhkan hubungan ekonomi antara kedua-dua negara di tengah ketegangan yang semakin meningkat antara sekutu Barat dan Beijing berhubung pelbagai isu perdagangan dan politik.

Kanselor, disertai delegasi besar menteri dan eksekutif teratas dari syarikat termasuk Siemens, BMW, dan Mercedes, tiba di bandar baratdaya Chongqing, pusat perindustrian dengan populasi melebihi 30 juta orang.

Scholz datang ke China atas jemputan Perdana Menteri Li Qiang, tetapi di lapangan terbang, delegasinya disambut oleh timbalan datuk bandar Chongqing, Zhang Guozhi, dan duta besar China ke Jerman, Wu Ken.

Pemimpin Jerman itu dijadual melawat pusat kewangan Shanghai pada Isnin, sebelum bepergian ke ibu negara pada Selasa untuk bertemu dengan pemimpin China Xi Jinping dan Perdana Menteri Li Qiang. Lawatan tiga hari, kedua dan terpanjang sejak beliau mengambil alih jawatan pada 2021, dilaporkan bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan perniagaan dengan ekonomi kedua terbesar dunia, walaupun panggilan AS untuk “pemisahan”. Beliau juga dijangka membincangkan bagaimana mengatasi perbezaan pandangan mengenai konflik Rusia-Ukraine dan ketegangan mengenai Taiwan.

“China kekal sebagai rakan ekonomi yang benar-benar penting,” kata Scholz kepada wartawan pada Jumaat, menjanjikan untuk cuba memastikan persaingan adil untuk syarikat Jerman yang beroperasi di China.

Lawatan Scholz datang walaupun rakan-rakan Barat Jerman mengetatkan hubungan perdagangan dengan Beijing dan AS menyiasat risiko keselamatan kebangsaan yang didakwa dibawa oleh teknologi China. China menafikan sebarang salah laku, mengecam semua dakwaan sebagai bermotif politik dan amalan tidak adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.