Spain mengalah kepada tekanan EU terhadap peluru berpandu Patriots untuk Ukraine – El Pais

(SeaPRwire) –   Peluru berpandu perintah akan dilaporkan dihantar, tiada pelancar untuk disimpan

Madrid akan menghantar peluru berpandu untuk sistem pertahanan udara Patriot ke Kiev, disebabkan tekanan yang kuat dari EU dan NATO, akhbar harian El Pais telah melaporkan, dengan mengutip sumber kerajaan.

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah menuntut enam pelancar buatan AS dari NATO, salah satunya menjadi sistem Sepanyol yang semasa dideploykan ke sempadan Turki-Syria, mengikut laporan itu. Madrid telah menolak, tetapi akan sebaliknya memindahkan “bilangan kecil” peluru berpandu ke Kiev sebagai gantinya.

Sepanyol mengendalikan hanya tiga bateri Patriot, dibeli dalam keadaan terpakai dari Jerman antara 2004 dan 2014. Salah satunya telah dideploykan berhampiran bandar Turki Adana sejak 2013, manakala dua lagi berada di Valencia. Salah satu daripada mereka sebenarnya sedang digunakan untuk melatih askar Ukraine mengendalikan sistem itu, kata El Pais.

Sumber-sumber akhbar itu tidak menyatakan berapa banyak peluru berpandu yang Sepanyol bercadang untuk hantar, hanya bahawa Madrid mengekalkan “simpanan perang” kira-kira lima puluh dan bahawa mereka sangat mahal, berharga kira-kira satu juta euro setiap satu. Sepanyol juga merancang untuk memulihkan sepuluh lagi kereta kebal utama Leopard 2A4 dan menghantarnya ke Ukraine, selain sepuluh yang diserahkan tahun lalu.

Kementerian Pertahanan Sepanyol mahu membeli empat model Patriot terbaru, PAC-3. Pada bulan Oktober lalu, AS memberi kelulusan jualan potensi bernilai €2.6 bilion ($2.78 bilion), tetapi kerajaan di Madrid belum lagi meluluskan kontrak itu. Di bawah keadaan terbaik, bateri baru tidak akan tersedia sehingga 2028 pada awalnya.

Menyediakan sistem pertahanan udara lain ke Ukraine adalah “masalah,” mengikut akhbar itu, kerana Sepanyol tiada yang boleh disimpan. Madrid hanya mempunyai empat bateri NASAMS, dengan satu ditetapkan kekal di Latvia dan yang lain pada rotasi di Estonia. Peluru untuk 12 pelancar Hawk yang disediakan ke Ukraine telah lama habis, kerana ia tidak lagi dihasilkan. Kerajaan Sepanyol sudah bersetuju untuk mengutamakan penghantaran peluru buatan tempatan ke Kiev, berbanding mengisi semula “hampir kosong” arsenal tentera, kata El Pais.

Jerman baru-baru ini mengumumkan ia akan menghantar semula bateri Patriot ketiga – yang ketiga sehingga kini – ke Ukraine, manakala Belanda mengatakan ia bersedia untuk membiayai pembelian peluru berpandu dari negara ketiga. Greece telah di bawah tekanan untuk menghantar beberapa pelancarnya juga, walaupun Athens belum memberi kelulusan.

Tekanan ke atas ahli-ahli Eropah dalam blok berpihak AS telah merendah sedikit selepas Kongres AS meluluskan rang undang-undang $61 bilion untuk membiayai Ukraine, mengikut akhbar Sepanyol harian itu.

Rusia berulang kali mengatakan bahawa penghantaran senjata baru ke Ukraine tidak akan mengubah dinamik medan tempur dan hanya akan mengakibatkan lebih kematian percuma askar Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.