Pentagon mengesahkan penghentian bekalan senjata ke Israel

(SeaPRwire) –   Pengiriman senjata ke Israel ditangguhkan kerana kebimbangan mengenai operasi Rafah

Amerika Syarikat menangguhkan penghantaran senjata ke Israel minggu lalu kerana kebimbangan mengenai operasi darat yang bakal dilancarkan oleh Yerusalem Barat di bandar selatan Gaza, Rafah, kata Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, seperti yang dikutip oleh Financial Times.

Washington belum memutuskan nasib akhir senjata tersebut tetapi bimbang mengenai kemungkinan penggunaannya di bandar Palestin itu, ketua Pentagon itu dilaporkan memberitahu satu sidang pendengaran kongres pada hari Rabu.

“Kami akan terus melakukan apa yang perlu untuk memastikan Israel mempunyai cara untuk mempertahankan diri,” kata Austin, tambah “Tetapi itu dikatakan, kami sedang mengkaji semula beberapa penghantaran bantuan keselamatan jangka pendek dalam konteks peristiwa yang sedang berlaku di Rafah.”

Beliau memberitahu tiada penentuan muktamad mengenai nasib penghantaran itu.

Kenyataan Ketua Pentagon itu datang ketika kereta kebal dan tentera Israel memasuki kawasan timur Rafah pada malam Isnin, merampas lintasan sempadan utama antara Gaza dan Mesir. Ini diikuti serangan udara ke atas bandar yang padat penduduk itu.

“Kami telah sangat jelas mengenai langkah-langkah yang kami harapkan Israel ambil untuk mengambil berat, menjaga orang awam sebelum berlakunya pertempuran besar-besaran,” kata Austin. “Kami tentu ingin melihat tiada pertempuran besar-besaran berlaku di Rafah tetapi fokus kami adalah memastikan kami melindungi orang awam.”

Laman berita Qatar, Al Araby melaporkan pada Selasa, dengan mengutip sumber, bahawa Washington memberi Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu “beberapa hari” untuk mencapai kemenangan simbolik di bandar Palestin itu.

Penangguhan penghantaran senjata akan menandakan kali pertama diketahui Amerika Syarikat menahan penghantaran senjata ke negara Yahudi itu sejak serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel dan serangan balas Yerusalem Barat, tulis FT. Pentadbiran Presiden Joe Biden dilaporkan telah meluluskan lebih 100 penghantaran senjata ke Israel sejak 7 Oktober.

Laman itu juga mengutip seorang pegawai kanan AS tidak dinamakan mendakwa penghantaran yang ditangguhkan itu merangkumi 1,800 bom 2,000 paun dan 1,700 bom 500 paun.

Tiada penangguhan berkaitan dengan pembiayaan tambahan $14.1 bilion untuk Israel yang diluluskan bulan lalu, menurut pegawai kanan itu.

“Kami komited untuk memastikan Israel menerima setiap dolar yang diluluskan dalam pembiayaan tambahan,” katanya dilaporkan, tambah Amerika Syarikat baru meluluskan $827 juta senjata dan peralatan untuk Israel.

Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan, memberitahu Saluran Berita 12 Israel bahawa beliau tidak percaya Amerika Syarikat akan menghentikan penyediaan senjata kepada Israel tetapi menggelar keputusan itu “sangat mengecewakan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.