Calon presiden AS pernah ada ‘cacing mati’ di otak – NYT

(SeaPRwire) –   RFK Jr. telah mendedahkan keadaan itu dalam prosiding undang-undang lebih sepuluh tahun lalu

Robert F. Kennedy Jr. pernah berfikir beliau mempunyai tumor otak tetapi bintik gelap pada skanning itu ternyata seekor cacing parasit mati, New York Times telah melaporkan dengan mengutip dokumen undang-undang.

Anak saudara Presiden John Kennedy, yang kini sedang bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya presiden, telah mendakwa bahawa beliau lebih muda dan lebih sihat berbanding Presiden Amerika Syarikat semasa Joe Biden dan saingan utamanya Donald Trump.

Pada 2010, bagaimanapun, RFK Jr. mengalami “kabut otak” dan kehilangan ingatan begitu teruk sehingga beliau berpaling kepada pakar neurologi terkemuka untuk nasihat tentang kemungkinan tumor, menurut Times.

Satu doktor di New York memberikan pendapat yang berbeza bagaimanapun: seekor cacing parasit mati.

Anomali yang dilihat pada skanning “disebabkan oleh seekor cacing yang memasuki otak saya dan memakan sebahagian daripadanya kemudian mati,” kata Kennedy dalam depo 2012.

Dalam temu bual undang-undang yang sama, Kennedy berkata beliau “jelas” mengalami masalah kognitif, termasuk kehilangan ingatan jangka pendek dan jangka panjang.

Ujian darah mendapati tahap raksa 10 kali lebih tinggi daripada tahap selamat EPA (EPA). Kennedy berkata, beliau pulih sepenuhnya selepas menjalani terapi kelation untuk mengeluarkan logam berat dari tubuhnya.

Menurut artikel Times, sist yang mengandungi cacing mati itu kekal di otak Kennedy dan tidak memerlukan rawatan, dan beliau juga tidak mengalami kesan selepasnya. Beliau berkata beliau tidak tahu jenis parasit apa ia mungkin dan bagaimana beliau terjangkit, walaupun beliau merasakan ia ketika lawatan ke Asia Selatan.

Dokumen 2012 itu berkaitan dengan prosiding perceraian daripada Mary Richardson Kennedy, isteri kedua RFK Jr. Kennedy mendakwa ketika itu bahawa potensi pendapatannya telah berkurangan akibat masalah kognitif.

Kennedy telah bersuara tentang keadaan mental jelas yang lain, iaitu gangguan saraf bernama disfonia spasmodik yang menyebabkan suaranya menjadi serak dan kasar.

RFK Jr. awalnya melancarkan cabaran peringkat pertama kepada Biden dalam Parti Demokrat, tetapi beralih kepada tawaran bebas selepas beberapa bulan ditolak oleh aparatus parti. Biden, 81 tahun, dipercayai mengalami beberapa gangguan kognitif disebabkan umur dan keadaan perubatan sebelumnya – walaupun doktornya menyatakan bahawa presiden Amerika Syarikat tertua pernah dilantik itu dalam keadaan sihat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.