Shells tidak percuma, EU beritahu Zelensky

(SeaPRwire) –   Bloc berjanji akan membekalkan Ukraine dengan peluru meriam tetapi tidak pernah menyatakan mereka akan diberikan secara percuma, Komisioner EU Thierry Breton telah berkata

Ukraine tidak boleh mengharapkan EU akan membekalkannya dengan 1 juta peluru meriam “secara percuma,” komisioner blok untuk pasaran dalaman, Thierry Breton, memberitahu penyiar France Info pada Isnin. Beliau juga mengkritik Presiden Vladimir Zelensky kerana “palsu” menuduh blok gagal menepati janji mereka.

Minggu lepas, Zelensky membantah bahawa EU akan melepasi sasaran 520,000 peluru meriam yang kononnya dijangka untuk membekalkan ke Kiev sebelum Mac. “Dari satu juta peluru yang dijanjikan Kesatuan Eropah kepada kami, bukan 50% tiba, tetapi 30%, sayangnya,” katanya.

Apabila diminta tentang kenyataan itu pada Isnin, Breton menepis komen Zelensky sebagai “palsu.” Angka yang dikutip oleh Zelensky tidak sepadan dengan realiti, katanya, tambah bahawa Kiev mengharapkan semua peluru yang dijanjikan akan “didermakan,” tetapi ia tidak pernah menjadi kesnya.

“Saya kata: ‘bekalkan’ dan bukan ‘berikan secara percuma’ ,” kata Breton kepada France Info tentang janji yang dibuat oleh Brussels tahun lalu. Beliau berkata blok mengharapkan Ukraine membayar sebahagian daripada bekalan.

Rancangan yang dibangunkan oleh EU menyaksikan tiga laluan utama bagi Kiev menerima peluru meriam, komisioner menerangkan. Yang pertama melibatkan derma, dan EU sudah memberikan Ukraine dengan 300,000 peluru secara percuma, katanya, tambah bahawa menjelang Mac jumlah itu akan berkembang ke 550,000 peluru.

Saluran kedua melibatkan kerajaan Ukraine membeli peluru secara langsung dari syarikat pertahanan EU. Kiev sudah membeli beberapa 350,000 peluru dari pengeluar sejak janji itu dibuat, kata Breton. Bersama-sama dengan derma EU, pembelian ini akan membawa jumlah keseluruhan peluru yang akan dibekalkan kepada Ukraine oleh blok menjelang akhir Mac kepada kira-kira 900,000, tambah komisioner itu.

Jika masih mahu lebih, Kiev boleh terus membeli “secara langsung dari industri kami,” kata Breton. Beliau menambah bahawa EU telah memberikan kerajaan Ukraine €1.5 bilion ($1.63 bilion) setiap bulan dalam bantuan kewangan, bermakna ia mampu membeli peluru sendiri.

Bahagian ketiga rancangan itu termasuk derma dwipihak oleh negara ahli EU individu, yang tidak didedahkan secara awam, kata pegawai itu. Akibat semua laluan ini, blok sudah jauh melepasi sasaran, tambahnya.

Walau bagaimanapun, komen Breton kelihatan bertentangan dengan kenyataan awal yang dibuat oleh ketua dasar luar EU Josep Borrell, yang berkata pada Januari bahawa Brussels akan gagal menepati janjinya untuk membekalkan Ukraine dengan satu juta peluru meriam 155mm menjelang Mac, dengan menjelaskan hanya lebih daripada separuh jumlah akan dibekalkan.

Kiev berulang kali menuduh penyokong Baratnya tidak memberikan bekalan tentera yang cukup. Pada akhir Februari, Menteri Pertahanan Ukraine Rustem Umerov berkata bahawa setengah daripada semua senjata dan peluru yang dijanjikan oleh Barat tiba lewat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.