AS dilaporkan mahu menyeret Jepun ke dalam NATO Asia

(SeaPRwire) –   Washington telah memulakan perbincangan dengan sekutu serantau mengenai menjemput Tokyo untuk bekerjasama dalam teknologi pertahanan, Nikkei Asia telah melaporkan

Amerika Syarikat dilaporkan sedang berbincangan dengan United Kingdom dan Australia mengenai menjemput Jepun mengambil bahagian dalam pembangunan senjata di bawah perkongsian keselamatan AUKUS, outlet Nikkei Asia mendakwa pada Sabtu, dengan merujuk kepada pegawai AS.

Pengumuman rasmi mengenai perkongsian itu dijangka akan dibuat semasa lawatan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida ke Washington bulan depan, outlet itu mendakwa, dengan menunjukkan bahawa Jepun akan menjadi negara pertama dijemput untuk bekerja dengan rangkaian teknologi ketenteraan berkongsi AUKUS yang ditubuhkan pada 2021 oleh Australia, UK, dan AS.

Laporan outlet itu menekankan bahawa sekarang tiada perbincangan mengenai Jepun menjadi ahli rasmi kumpulan itu dan penyertaannya dijangka terhad kepada projek tertentu yang berkaitan dengan pembangunan teknologi pertahanan terkini di bawah blok ini yang dipanggil Pilar 2.

Di bawah pakatan AUKUS, Pilar 1 dikhaskan untuk membantu Australia memperoleh kapal selam berkuasa nuklear secara konvensional, manakala Pilar 2 memberi tumpuan kepada pembangunan dan perkongsian teknologi maju dengan keupayaan peperangan seperti kecerdasan buatan, komputer kuantum, drone bawah laut, peluru berpandu hipersonik dan teknologi perang elektronik.

Memandangkan Jepun akan bekerja secara eksklusif di bawah Pilar 2, ia tidak akan menyumbang kepada sebarang usaha pembangunan kapal selam.

Walaupun Rumah Putih dan Pentadbiran tidak mengesahkan atau menafikan laporan Nikkei Asia, Pengarah Kanan Majlis Keselamatan Negara AS untuk Asia Timur dan Oceania, Mira Rapp-Hooper menunjukkan bulan lepas bahawa Washington sememangnya bersedia menjemput negara baru ke Pilar 2 “dalam masa terdekat”.

Bulan lepas, Menteri Pertahanan Australia Richard Marles menyatakan bahawa beliau mahu bekerja lebih rapat dengan Jepun dalam pembangunan teknologi, tetapi menolak penyertaan Tokyo dalam projek kapal selam nuklear dan mencadangkan bahawa ia akan mengambil masa sebelum kerjasama dapat ditubuhkan, memandangkan projek Pilar 2 juga masih dalam peringkat awal pembentukannya.

Sementara itu, menurut sumber Nikkei Asia, Australia agak skeptikal mengenai memasukkan sebarang negara tambahan ke dalam pakatan AUKUS, dengan mengkhawatirkan bahawa ia akan menyulitkan perkongsian teknologi dan menangguhkan pembangunan.

Berhubung dengan Jepun khususnya, dilaporkan terdapat kebimbangan bahawa ia perlu membuat kemajuan yang signifikan dalam bidang keselamatan siber sebelum ia boleh menyumbang sepenuhnya kepada pembangunan senjata di bawah AUKUS.

Seorang pegawai kanan Kementerian Luar Negeri menjelaskan kepada outlet itu bahawa keselamatan siber adalah “paramount” kerana “kami memahami lawan kami seperti [China] memang melihat peluang… [dan] mempunyai minat yang besar dalam cuba memperoleh maklumat pertahanan kami melalui perdagangan pertahanan kami.

China pula telah berulang kali mengutuk pakatan AUKUS sejak ia ditubuhkan, dengan mendakwa bahawa matlamatnya untuk menyediakan Australia dengan kapal selam berkuasa nuklear membawa “risiko penyebaran” yang serius dan mengancam rantau Asia Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.