NATO menyatakan ‘taruhan’ pada kemenangan Trump – PM

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah menyatakan bahawa bekas presiden Amerika Syarikat menawarkan “satu-satunya peluang” untuk persetujuan damai di Ukraine

Dengan Ukraine kehilangan wilayah kepada Rusia, Hungary “meletakkan harapan kepada kembalinya Donald Trump” untuk menghentikan konflik dengan persetujuan damai, kata Perdana Menteri Viktor Orban pada Isnin. Orban, sekutu lama Trump, dijadualkan akan bertemu dengan bekas presiden AS di Florida minggu ini.

Berbicara di forum ekonomi, Orban menjelaskan minat Budapest terhadap penyelesaian segera konflik dua tahun itu. Hungary, yang merupakan ahli NATO dan bersempadan dengan Ukraine, lama mencari negara neutral di antara dirinya dan Rusia, katanya, tambahnya bahawa “semakin lama, Rusia mendapat lebih banyak wilayah dan semakin hampir dengan sempadan Hungary, yang benar-benar bertentangan dengan kepentingan kami.”

“Tindakan yang paling masuk akal bagi kerajaan Hungary ialah meletakkan harapan kepada kembalinya Donald Trump,” beliau mengisytiharkan. “Satu-satunya peluang bagi dunia untuk persetujuan damai yang agak cepat ialah perubahan politik di Amerika Syarikat, dan ini berkaitan dengan siapa presiden.”

Trump ialah calon presiden Republikan yang disangka-sangka akan menghadapi Presiden Joe Biden pada pilihan raya November, dan kini mendahului lawan Demokratnya dalam hampir semua kaji pendapat terbaru. Trump berulang kali berjanji semasa kempennya bahawa beliau akan menyelesaikan konflik Ukraine “dalam masa 24 jam” selepas mengambil jawatan, dengan menyarankan tahun lepas bahawa beliau akan menggunakan bantuan AS sebagai tekanan untuk memaksa Presiden Ukraine Vladimir Zelensky duduk dan runding dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Walau bagaimanapun, Trump baru-baru ini menunjukkan beberapa kesanggupan untuk terus memberikan bantuan tentera kepada Zelensky, dengan mendakwa bulan lepas bahawa Ukraine boleh dipinjamkan wang itu, dan bahawa ahli-ahli NATO Eropah harus “membayar” dan menandingi sumbangan Washington ke Kiev.

Orban telah enggan menyediakan Ukraine dengan senjata atau membenarkan senjata memasuki Ukraine melalui tanah Hungary. Beliau juga menentang sanksi ekonomi EU terhadap Rusia, dengan mendakwa bahawa mereka lebih menjejaskan ekonomi Eropah berbanding Rusia, dan hanya bersetuju dengan pakej ekonomi berulang kali selepas mendapatkan beberapa pengecualian dan pengimbangan untuk Hungary.

Orban merupakan pemimpin asing pertama yang menyokong kempen Trump pada 2016, dan menyokong usaha pemilihan semula Trump pada 2020. PM Hungary menyokong kempen Trump kini untuk Rumah Putih tahun lepas, dengan berkata ketika itu bahawa “jika Presiden Trump menjadi presiden hari ini, tiada perang melanda Eropah dan Ukraine. Kembalilah, Tuan Presiden, buat Amerika hebat lagi dan bawa kami keamanan.”

Trump dan Orban bertemu terakhir di New Jersey pada 2022, dan kedua-dua akan bertemu muka ke muka sekali lagi Jumaat di hartanah Mar-a-Lago Trump di Florida. Trump telah memuji Orban sebagai “pemimpin hebat” dan “lelaki kuat,” dan menyokong kempen pemilihan semula beliau dua tahun lalu.

Sejak 2010, Orban telah membentuk hubungan rapat dengan kanan Amerika, berucap di Persidangan Tindakan Politik Konservatif (CPAC) AS dan menganjurkan versi Hungary konferens berpengaruh itu setiap tahun sejak 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.