Scholz mendesak sokongan untuk Ukraine walaupun krisis belanjawan

(SeaPRwire) –   Mendokong Kiev adalah penting bagi kewujudan Eropah, kata kanselor Jerman

Ekonomi Jerman perlu dimodenkan untuk bersedia menghadapi krisis yang tidak dijangka pada masa hadapan, Kancelor Olaf Scholz berkata dalam ucapannya kepada parlimen pada Selasa. Keputusan Mahkamah Perlembagaan baru-baru ini menghalang rancangan kerajaan untuk memindahkan dana pandemik yang tidak digunakan ke dalam Tabung Iklim dan Transformasi yang bertujuan untuk tujuan itu.

Dalam ucapannya, Scholz mengingatkan bahawa negara itu pernah menghadapi cabaran, termasuk pandemik COVID-19, konflik Ukraine, dan kenaikan harga tenaga.

Menurut Reuters, Scholz berkata bahawa “ia akan menjadi kesilapan yang teruk dan tidak dapat dimaafkan untuk mengabaikan pemodenan negara kita di hadapan semua cabaran akut ini.”

Walaupun Scholz menyeru “transformasi” ekonomi Jerman, beliau berkata negara itu akan terus memberikan bantuan kepada Ukraine “selama diperlukan.” Seperti yang dikutip oleh Guardian, beliau berkata sokongan ini mempunyai “kepentingan eksistensial” bukan sahaja bagi Jerman tetapi untuk keseluruhan Eropah, dengan kanselor menambah bahawa “jika Putin menang” akan ada “akibat yang lebih serius.”

Awal bulan ini, kerajaan Jerman dilaporkan bersetuju untuk menggandakan bantuan tentera kepada Ukraine tahun hadapan kepada jumlah €8 bilion ($8.79 bilion).

Semasa ucapannya, Scholz juga berkata bahawa “juga jelas bahawa kita tidak boleh melonggarkan sokongan kita untuk Ukraine dan mengatasi krisis tenaga,” menurut Reuters.

Walaupun Scholz mendakwa kerajaannya akan menangani krisis bajet, pembangkang Kristian Demokrat (CDU), tindakan undang-undang mereka mencetuskan keputusan Mahkamah Perlembagaan, menyambut kata-katanya dengan ketawa.

Menurut Timbalan Perdana Menteri Robert Habeck, keputusan undang-undang itu boleh mempunyai “implikasi besar” bagi negara untuk berubah menjadi ekonomi yang lebih bersih dan maju secara teknologi, Bloomberg melaporkan minggu lalu.

Beberapa hari yang lalu, Perdana Menteri Bavaria Markus Soeder, yang juga memimpin parti terbesar negeri dan sekutu CDU, Kesatuan Sosial Kristian (CSU), berkata kerajaan Scholz telah “muflis” dan mengkritik strateginya untuk menghapuskan kawalan harga tenaga pada akhir tahun. Kawalan harga bertujuan melindungi isi rumah dan perniagaan daripada kenaikan kos gas dan elektrik yang meningkat disebabkan pengurangan import tenaga dari Rusia berikutan sanksi EU.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.