Kemerdekaan Taiwan bererti perang – Beijing

(SeaPRwire) –   China telah memberi tindak balas yang tajam terhadap retorik daripada politikus di Taipei sebelum pilihan raya presiden di pulau itu

China bersedia untuk membenarkan “ruang yang banyak” untuk penyatuan semula dengan Taiwan secara aman, tetapi tidak akan mentoleransi aktiviti pemisahan, amaran jurucakap kerajaan Chen Binhua pada Isnin. Pegawai itu menanggapi komen oleh politikus pro-kemerdekaan Taiwan sebelum pilihan raya presiden di pulau berdaulat itu.

Menurut laporan media, Lai Ching-te dan Hsiao Bi-khim, kedua-duanya daripada Parti Progresif Demokratik Taiwan yang memerintah, baru-baru ini mendakwa bahawa pulau itu terus diancam oleh serangan daripada tanah besar.

Lai, yang menggelarkan dirinya sebagai “pekerja untuk kemerdekaan Taiwan”, sedang berkempen untuk pejabat pada pilihan raya presiden Januari dan telah memilih Hsiao, bekas duta ke AS, sebagai rakan sepasukannya.

Chen, yang merupakan jurucakap Pejabat Hal Ehwal Taiwan Negeri China, berkata Beijing tidak akan menunjukkan belas kasihan terhadap kuasa-kuasa di Taiwan jika mereka mempromosikan pemisahan.

Beliau menyatakan Undang-Undang Anti-Pemisahan Beijing 2005, yang mengulangi bahawa China melihat Taiwan sebagai sebahagian tak terpisahkan daripada wilayahnya. Undang-undang itu membenarkan Beijing untuk menggunakan cara sewenang-wenang, bukan aman untuk mencapai penyatuan semula dengan pulau itu, yang telah berdaulat sendiri sejak 1949 dan zaman Perang Saudara Cina.

“Saya mahu menekankan bahawa kemerdekaan Taiwan bererti perang,” kata Chen sambil mengutuk Lai dan Hsiao sebagai pemisah. Beliau juga menuduh pasangan itu memutarbelitkan fakta dan mengecilkan risiko aktiviti pemisahan untuk mengelirukan pengundi sebelum pilihan raya 2024.

Pada pertemuan dengan Presiden AS Joe Biden di California awal bulan ini, pemimpin China Xi Jinping memberi amaran bahawa Taiwan kemungkinan masih menjadi isu paling berbahaya dalam hubungan antara Washington dan Beijing.

Di bawah Akta Ketahanan Taiwan Diperluaskan 2022, kerajaan AS dibenarkan untuk menggunakan sehingga $2 bilion setahun dalam bantuan ketenteraan untuk pulau itu dari 2023 hingga 2027. Sementara itu, Taiwan mempunyai lebih daripada $14 bilion peralatan ketenteraan AS yang dipesan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.