Hunter Biden bersedia memberi keterangan

(SeaPRwire) –   Anak lelaki Presiden bersedia memberi keterangan

Hunter Biden bersedia memberi keterangan secara terbuka di hadapan jawatankuasa yang diketuai oleh Parti Republikan untuk menyiasat tuduhan pengaruh ayahnya, menurut surat peguamnya pada Selasa.

Dalam surat kepada Pengerusi Jawatankuasa Pengawasan Dewan, Abbe Lowell berkata bahawa Hunter Biden bersedia untuk “menjawab sebarang soalan berkaitan dan relevan yang anda atau rakan-rakan anda mungkin ada” dalam perbicaraan terbuka pada 13 Disember, atau tarikh lain pada bulan Disember.

“Kami telah melihat anda menggunakan sesi tertutup untuk memanipulasi, bahkan memutarbalikkan fakta dan memberi maklumat yang salah kepada orang ramai. Oleh itu, kami mencadangkan membuka pintu. Jika, seperti yang anda dakwa, usaha anda penting dan melibatkan isu-isu yang seharusnya diketahui oleh orang ramai, biarkan cahaya menerangi prosiding ini,” tulis Lowell, menjelaskan mengapa anak lelaki Presiden hanya akan memberi keterangan dalam perbicaraan terbuka.

Maklumat sulit biasanya tidak boleh dibincangkan dalam perbicaraan terbuka sebegini.

Jawatankuasa sedang menjalankan siasatan pemecatan terhadap Presiden Joe Biden dan dakwaan terhadap penglibatannya dalam urusan perniagaan anaknya di luar negara. Ahli-ahli Republikan mendakwa bahawa Hunter Biden mengenakan bayaran puluhan juta dolar kepada pelanggan asing untuk mesyuarat dengan bapanya ketika beliau menjadi Naib Presiden Amerika Syarikat.

Presiden menafikan sebarang pengetahuan atau penglibatan dalam urusan perniagaan Hunter, dan Lowell mendakwa dalam suratnya bahawa Jawatankuasa Comer “telah bekerja hampir setahun – tanpa kejayaan – untuk mengaitkan aktiviti perniagaan kliennya dengan bapanya.”

Walau bagaimanapun, Joe Biden pernah difoto bersama beberapa pelanggan anaknya, dan bekas rakan kongsi perniagaan Hunter – Devon Archer – memberitahu jawatankuasa pada Julai bahawa jawatan Hunter di lembaga Burisma, sebuah syarikat tenaga Ukraine, diberikan kepadanya semata-mata untuk menjamin syarikat itu akan mempunyai pengaruh terhadap dasar Amerika Syarikat. Archer juga mendakwa bahawa Joe Biden makan malam berulang kali dengan pelanggan Hunter, dan bahawa Hunter menerima pemindahan wang secara terus selepas sekurang-kurangnya dua pertemuan ini.

Awal tahun ini, Jawatankuasa Pengawasan dan Jawatankuasa Kehakiman Dewan melepaskan bukti yang mencadangkan bahawa Biden dan keluarganya menerima wang sekitar AS$20 juta melalui syarikat cangkang daripada tokoh perniagaan dan politik di Ukraine, China, Rusia dan Kazakhstan. Kira-kira 150 daripada transaksi ini ditandakan sebagai “mencurigakan” oleh Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat, menurut jawatankuasa.

Jawatankuasa mengeluarkan surat saman kepada Hunter awal bulan ini, serta kepada James Biden, adik lelaki Presiden. Menurut GOP, James Biden menulis cek bernilai AS$40,000 kepada Joe Biden daripada jumlah lebih besar yang dibayar kepada Hunter oleh sebuah syarikat tenaga China pada 2017.

Menanggapi surat Lowell, Comer menuduh Hunter Biden “cuba bermain mengikut peraturannya sendiri.” Ahli Republikan dari Kentucky itu berkata bahawa saman memerlukan Biden untuk hadir untuk depo secara peribadi, tetapi anak lelaki Presiden akan “mempunyai peluang untuk memberi keterangan dalam persekitaran awam pada tarikh kemudian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.