Saudi ‘mengesahkan’ menembak jatuh drone Iran – media

(SeaPRwire) –   Seorang sumber diraja di Riyadh mengkritik Tehran kerana “keganasan”

Arab Saudi mengambil bahagian dalam menembak jatuh beberapa UAV Iran semasa serangan Sabtu ke atas Israel, sumber dalam keluarga diraja telah mengakui berikutan laporan oleh penyiar awam Israel Kan.

Menurut Tentera Pertahanan Israel (IDF), serangan Tehran itu melibatkan 170 drone, lebih daripada 30 peluru berpandu dan lebih daripada 120 peluru berpandu balistik. Serangan itu datang sebagai balasan untuk membedil konsulat Iran di Damascus, Syria, yang meninggalkan beberapa pegawai tentera Iran kanan mati awal bulan ini.

AS, UK, Perancis dan Jordan menolong IDF menghalang hampir kesemua projektil masuk semasa serangan Sabtu. Menurut Kan, Arab Saudi menyertai usaha itu juga.

“Seorang sumber dari keluarga diraja Arab Saudi, yang lebih suka tanpa nama” telah bercakap dengan Kan dan “secara halus mengakui” peranan kerajaan, menyatakan bahawa pertahanan udara Riyadh secara automatik menghalang “apa-apa entiti mencurigakan,” menurut sumber dari dinasti al-Saud.

Sumber yang sama menuduh Iran menggalakkan konflik di Gaza antara Israel dan Hamas, menuduh Tehran cuba untuk “merosakkan kemajuan” dalam menormalisasi hubungan antara Riyadh dan West Jerusalem.

“Iran adalah negara yang menyokong keganasan, dan dunia seharusnya telah mengawalnya jauh lebih awal,” kata pegawai tanpa nama itu kepada Kan.

Pernyataan pegawai diraja tanpa nama itu akan mewakili perubahan dari retorik Saudi baru-baru ini, yang mengutuk serangan Israel terhadap orang Palestin di Gaza sambil bekerja untuk mengakhiri permusuhan berdekad-dekad dengan Iran.

Kerajaan Muslim Sunni itu lama bersekutu dengan AS dan telah membantu penindasan Syiah di tempat seperti Bahrain dan Yemen, dengan mempercayai mereka sebagai wakil republik Islam.

Riyadh dan Tehran bersetuju untuk memulihkan hubungan diplomatik pada Mac 2023, dalam perjanjian yang dibantu oleh China. Pengarah CIA William Burns ketika itu bahawa AS telah “dikejutkan” oleh perbualan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.