FBI melancarkan siasatan jenayah ke atas runtuhan jambatan Baltimore – media

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal kontena besar bertabrakan dengan Jambatan Francis Scott Key pada bulan lalu, menyebabkan enam orang maut dan struktur sepenuhnya musnah

Biro Siasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat telah melancarkan siasatan jenayah ke atas runtuhan maut sebuah jambatan besar di Baltimore, beberapa media AS melaporkan pada Isnin, mengutip sumber berhampiran siasatan.

Jambatan Francis Scott Key musnah pada 26 Mac, apabila kapal kontena Singapura yang ditandakan ‘Dali’ menabrak salah satu sokongannya. Perlanggaran itu menyebabkan kegagalan struktur berkembang jambatan, yang runtuh sepanjang kebanyakan lintasannya, secara besar-besaran menghalang lalu lintas maritim ke dan dari pelabuhan Baltimore. Enam ahli krew kerja jalan yang sedang menjalankan kerja penyelenggaraan di jambatan pada masa perlanggaran itu terbunuh.

Ejen FBI kini bekerja untuk menentukan sama ada undang-undang persekutuan dipatuhi di tengah-tengah bencana itu, serta berusaha untuk menubuhkan semua keadaan yang membawa kepada itu, lapor AP, mengutip seorang yang tidak dikenali yang akrab dengan perkara itu.

Pengawal Pantai AS menyertai siasatan itu juga, CNN melaporkan, mengutip pegawai tidak dikenali, yang mengatakan siasatan itu juga cuba untuk menentukan sama ada krew kapal gagal melaporkan isu teknikal awal dengan kapal itu yang menangguhkan keberangkatannya sebentar sebelum perlanggaran. Semasa di pelabuhan, kapal kontena dilaporkan mengalami masalah dengan bekalan elektriknya.

Pengurus kapalnya, Synergy Marine Group berpangkalan di Singapura, berkata ia telah bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa AS dalam siasatan itu.

“Memandangkan magnitud insiden itu, terdapat pelbagai agensi kerajaan yang menjalankan siasatan, di mana kami sepenuhnya menyertai,” kata jurucakap Synergy Marine Darrell Wilson dalam kenyataan Isnin tanpa secara terang-terangan menamakan sebarang agensi yang terlibat. “Berhubung dengan siasatan ini dan sebarang prosiding undang-undang akan datang, ia tidak wajar untuk memberi ulasan lanjut pada masa ini,” tambahnya.

Sementara itu, Datuk Bandar Baltimore Brandon Scott pada Isnin mengumumkan perkongsian dengan dua firma undang-undang untuk melancarkan tindakan undang-undang berhubung runtuhan itu, berjanji untuk “memegang pihak-pihak yang salah bertanggungjawab” dan menerima pampasan untuk kerosakan yang dilakukan kepada rakyat bandar dan membetulkan kesan ekonomi kemalangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.