Satu Filter Labu TikTok Yang Mengumpul Dana Untuk Gaza Menghargai Potensi Platform Untuk Derma

(SeaPRwire) –   Sebuah filter labu di TikTok membenarkan pengguna mengumpul dana untuk menyokong orang awam di Gaza, di mana lebih daripada 11,000 orang terbunuh sejak Israel memulakan serangan udara ke atas Jalur Gaza pada Oktober, selepas konflik dan melihat kira-kira . Diunggah minggu lepas ke platform oleh Jourdan Johnson, 27 tahun, pencipta kesan AR, filter labu—permainan mengesan mudah dengan pengguna menyeret labu merentasi garis berkelok untuk mengumpul biji—menjana wang melalui program Pencipta Kesan TikTok setiap kali seseorang menggunakannya. Dana tersebut akan disalurkan kepada Jordan, yang merancang untuk menyumbang keseluruhan kepada pertubuhan-pertubuhan yang membawa bantuan kepada rakyat Gaza.

Labu telah menjadi simbol sejak 1967, apabila Israel melarang pameran awam bendera Palestin di Gaza dan Tebing Barat selepas mengambil kawalan kawasan-kawasan tersebut. Palestin mula menggunakan labu, yang memaparkan warna bendera Palestin—merah, hitam, putih dan hijau—untuk mengelak daripada undang-undang tersebut.

Sejak perang Israel-Hamas bermula pada Oktober, penggunaan labu semakin meningkat kerana pengguna media sosial menggunakannya untuk menunjukkan solidariti, di tengah kebimbangan di beberapa platform media sosial bahawa sebarang kandungan yang menyokong Palestin sedang disekat. Bulan lepas, untuk menukar kata “pengganas” dalam bio beberapa pengguna. Labu yang digunakan secara dalam talian juga merupakan contoh “,” atau bahasa yang boleh meloloskan diri daripada penapisan kandungan TikTok—menggunakan labu merujuk kepada Palestin adalah satu cara pencipta memastikan kandungan mereka tidak disekat (dikeluarkan tanpa pengetahuan mereka). Dalam satu kenyataan, TikTok menyatakan ia tidak “mengawal selia atau mengeluarkan kandungan berdasarkan sensitiviti politik.”

Di TikTok, hashtag emoji labu mempunyai lebih daripada 1.2 bilion tontonan. Jadi Johnson memutuskan untuk menyalurkan kepopularan tersebut ke dalam pengumpulan dana. Beliau memberitahu TIME beliau mahu “mencipta satu filter dengan niat untuk menyumbang daripada awal,” dan mencari laluan baharu untuk menunjukkan sokongan kepada rakyat Palestin selain daripada menghubungi wakil tempatan dan menyertai protes untuk menuntut gencatan senjata di Gaza.

Lakukan bahagian anda sama ada besar atau kecil!!🇵🇸

Sejak Johnson melancarkan filter minggu lepas, ia telah digunakan dalam lebih daripada 6.5 juta video dan, sehingga penerbitan, mengumpul $14,000.

Menjawab kepada @࿔*:・゚love .°˖✧* // KITA BERJAYA !!! Kami telah mencapai ganjaran maksimum dan menjana $14k untuk bantuan kemanusiaan 🫶🏾🍉 Sumber percuma untuk menunjukkan sokongan & mengambil tindakan: 1.) Kuatkan suara 🍉! Libatkan diri dan kongsi semula video yang berkongsi maklumat/kemaskini tentang apa yang berlaku. 2.) Hubungi wakil anda, tandatangani petisyen, protes! Gunakan sumber seperti aplikasi 5Calls atau tinyurl.com/hlscallsreps yang akan mengenal pasti wakil anda dan memberikan skrip kepada anda. 3.) Boikot! Wang anda berkuasa. Pelajari tentang jenama yang disukai dan apa yang mereka lakukan semasa ini, dan buat keputusan membeli anda dengan sewajarnya.

Setiap hari, Johnson memaparkan kemaskini tentang berapa banyak wang filter itu telah menjana. Filter dalam program Pencipta Kesan TikTok boleh mula menjana pendapatan selepas digunakan dalam sekurang-kurangnya 200,000 video dalam tempoh 90 hari daripada penciptaannya dan boleh mengumpul sehingga $14,000.

Di seluruh TikTok, filter ini menjadi popular kerana pencipta menggunakannya dan mendesak pengikut mereka untuk berbuat demikian. Orang hanya boleh memuat naik satu video setiap hari menggunakan filter; memuat naik berulang kali dalam satu hari masih dianggap sebagai satu penggunaan filter. Menurut garis panduan ganjaran, wang yang dikumpul dibayar kepada pencipta pada 15 bulan berikutnya, jadi jumlah dermaan daripada filter labu akan tiba pada Disember.

Menjawab kepada @emersonciuni // Kemaskini 5juta !!! Kemaskini terkini tentang bagaimana dana akan didermakan: @Jourdan 🖤 Sumber percuma untuk menunjukkan sokongan & mengambil tindakan: 1.) Kuatkan suara 🍉! Libatkan diri dan kongsi semula video yang berkongsi maklumat/kemaskini tentang apa yang berlaku. 2.) Hubungi wakil anda dan tandatangani petisyen! Gunakan sumber seperti aplikasi 5Calls atau tinyurl.com/hlscallsreps yang akan mengenal pasti wakil anda dan memberikan skrip kepada anda. 3.) Boikot! Wang anda berkuasa. Pelajari tentang jenama yang disukai dan apa yang mereka lakukan semasa ini, dan buat keputusan membeli anda dengan sewajarnya. effecthouse watermelon watermelonfilter blackgirlsintech augmentedreality socialchange filterforgood

Usaha ini merupakan antara banyak cara pencipta menggunakan TikTok untuk mengumpul dana. Awal tahun ini, dua mengumpul dana untuk organisasi yang menyokong penjagaan berasaskan jantina melalui siaran langsung TikTok-a-thon selama 30 jam berterusan, di mana dua pencipta tersebut berada dalam TikTok langsung selama 30 jam berturut-turut. Dua pengguna TikTok transgender Mercury Stardust dan Jory dengan pengikut gabungan 4.6 juta menyumbang wang tersebut kepada Point of Pride.

Kami sedang siaran langsung sekarang

Memandangkan Johnson telah mencapai had $14,000, pencipta sudah memikirkan cara lain untuk mengumpul dana.

“Saya telah menerima beberapa komen yang bertanya sama ada akan ada filter kedua dengan niat yang sama untuk mendermakan kepada pertubuhan yang memberikan bantuan kecemasan kepada Gaza,” katanya kepada TIME. “Saya juga menerima beberapa komen tentang filter yang dicipta untuk menyokong apa yang berlaku di Congo dan . Jadi, saya suka mencipta satu lagi dan mungkin membantu konflik lain yang berlaku. Tetapi saya belum benar-benar memutuskan lagi kerana kejayaan ini sungguh mengejutkan saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)