Bahaya Sebenar Menggunakan Perbandingan Holocaust Sekarang

Israeli United Nations Ambassador Gilad Erdan, wearing a yellow star with the words “Never Again,” speaks during a Security Council meeting on the Israel-Hamas war at U.N. headquarters

(SeaPRwire) –   Hampir segera selepas peristiwa 7 Oktober, pemimpin Israel membandingkan kekejaman hari itu dengan kekejaman Holocaust. Berucap kepada ketua-ketua negara lain, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu membandingkan serangan Nova kepada pembunuhan beramai-ramai di Babi Yar pada 1941 dan kanak-kanak kibbutz bersembunyi di loteng seperti Anne Frank. “Kami berperang dengan Nazi,” kata bekas Perdana Menteri Israel Naftali Bennett, berikutan serangan yang mengorbankan 1,200 orang dan 240 orang diculik.

Presiden Biden, bagi pihaknya, mengulangi tema-tema ini. Ketika berada di Tel Aviv minggu berikutnya, beliau menyatakan bahawa “[peristiwa 7 Oktober] menjadi hari paling membunuh bagi orang Yahudi sejak Holocaust.” “Dunia menyaksikan pada masa itu,” tambahnya, “ia tahu, dan dunia tidak berbuat apa-apa. Kami tidak akan berdiam diri lagi.”

Ketika konflik ini berterusan, pemimpin dunia lain telah membalikkan perbandingan ini: Presiden Colombia Gustavo Petro membandingkan Gaza dengan Ghetto Warsaw, dan Presiden Rusia Vladimir Putin membandingkan serangan darat IDF dengan pengepungan Hitler di Leningrad.

Perbualan kita di media sosial bergantung kepada rayuan serupa – jika lebih tinggi – kepada kenangan Holocaust. Berpuluh-puluh posting membandingkan wilayah Palestin dengan kem tahanan. Pada bulan ini, Instagram NPR menunjukkan orang Gaza yang ditahan memakai lengan berangka yang dikeluarkan oleh polis Israel. Segera, banjir pengulas membandingkan ini dengan tato lengan tahanan kem (“Saya heran di mana saya pernah melihat ini sebelumnya…”). Pada masa yang sama, pengguna Yahudi di TikTok dan Instagram mempamerkan kepada kawan-kawan bukan Yahudi dengan kempen viral #WouldYouHideMe, memberi amaran terhadap genosida lain.

Kita kelihatan terperangkap dalam dunia hanya dengan satu analogi. Hukum Godwin memberitahu kita bahawa, dalam jangka masa yang cukup lama, semua perbahasan internet akan berakhir dengan seseorang membandingkan lawan mereka dengan Hitler atau Nazi. Sudah tentunya, kini kita perlu korelasi baru: setiap perdebatan mengenai ketidakadilan akan akhirnya membawa kepada seseorang membandingkan pihak mereka dengan Holocaust.

Terdapat sebab untuk menentang ini. Holocaust bukanlah satu-satunya rubrik untuk penderitaan manusia; sejarah Yahudi khususnya mempunyai analogi lain, mungkin lebih dekat dengan peristiwa 7 Oktober, termasuk pogrom, dengan keganasan liar mereka, seperti yang dinyatakan oleh ahli sejarah Michael Berenbaum.

Tetapi retorik Holocaust yang dibesar-besarkan ini juga tidak menghairankan. Trauma mempunyai status terlindungi dalam perbahasan kita, terutamanya di kalangan dewasa muda. Dalam mesin sosial yang terpesong di mana provokasi menghasilkan ketakutan, dan di mana mempersonakan berita buruk boleh mempunyai kemanisan katharsis, tiada apa yang lebih kuat daripada perkara paling buruk pernah berlaku. Untuk meletakkan diri dalam Shoah adalah untuk mendakwa tempat yang tidak boleh dipertikaikan dalam perbahasan online.

Kita harus meragui ini, dan lebih meragui lagi apabila pemimpin politik membuat dakwaan sebegini. Hampir sentiasa, ia digunakan hanya untuk menghasut kebencian dan menyentuh saraf yang sudah tercedera.

Di pihak Palestin, kita lihat ini pada bulan Oktober dari Presiden Turki Erdoğan. Beliau bercakap kepada orang ramai di Istanbul, mengisytiharkan, “Pada masa lalu mereka membunuh orang Yahudi dalam bilik gas… Sikap serupa sedang ditunjukkan [oleh IDF] di Gaza hari ini.” Jenis ucapan ini tidak memanusiakan orang Palestin – ia memanfaatkan mereka sebagai tanda. Cabaran unik mereka hilang. Tiada sebab mengapa, jika anda cenderung, anda akan membandingkan apa yang berlaku di Gaza dengan Holocaust dan bukan dengan genosida Rwanda, Armenia, atau lain-lain. Kecuali satu fakta penting. Retorik ini memberikan penutur pertahanan terbina: Saya boleh memanggil orang Yahudi sebagai Nazi baru, kerana saya akui apa yang dilakukan Nazi lama kepada orang Yahudi. (Fakta bahawa Erdoğan sebelum ini menafikan Holocaust tidak boleh hilang dari kita.)

Kepimpinan Israel juga tidak berhati-hati dengan perbandingan Holocaust, juga. Ambasador Israel ke PBB, pada 30 Oktober, memilih memakai bintang kuning ketika berucap ke Majlis Keselamatan. Pameran ini mungkin menjana tajuk berita, dan mungkin simpati, tetapi ia bukan perbandingan sejarah yang sepadan. Keseluruhan tujuan bintang kuning itu ialah mereka dipakai oleh orang yang tidak boleh memilih memakainya atau menanggalkannya. Mereka juga tidak boleh berucap dalam perhimpunan kebangsaan mereka, apatah lagi di forum utama untuk hubungan global.

Menunjukkan perkara ini bukanlah anti-Semit atau anti-Israel. Sebaliknya, sebenarnya. Bekas Perdana Menteri Israel Yair Lapid pernah berkata demikian tahun lalu, apabila beliau berbual dengan Jeffrey Goldberg dari The Atlantic, “Saya benci membandingkan, dalam apa jua cara, apa-apa dengan Holocaust… tiada apa yang boleh berlaku hari ini sama dengan Holocaust, kerana ada sesuatu yang dipanggil Negara Israel, yang mampu mempertahankan dirinya.” Jika kita percaya janji perlindungan Israel, kita mesti, sesetengah darjah, meragui ancaman Shoah lain.

Tetapi beberapa pembuat dasar Israel dan Barat mahu mempunyai kedua-dua: Sejak Menachem Begin khususnya, pemimpin Israel terlibat dalam apa yang dipanggil Thomas Friedman sebagai “Holocausting” psikologi Israel, menggunakan trauma sejarah untuk maju agendanya. Negara itu, Friedman menyatakan, berisiko menjadi “Yad Vashem dengan angkatan udara” – negara keamanan mendakwa “Tidak Lagi” sebagai teriakan perangnya. Dua konsep ini hampir tidak berkaitan.

Ini bahaya sebenar penggunaan analogi berlebihan. Perbandingan Holocaust bukan hanya ungkapan penamat pemikiran: Mereka adalah senjata ideologi penyelewengan perhatian besar-besaran. Dengan mengingatkan landasan kereta api dan cerobong asap dan kekejaman mereka terlalu kerap atau pada masa dipolitikkan, kita tidak hanya menghina mangsa-mangsa Shoah – pengalaman dan kepahlawanan unik mereka – kita juga merangka laluan buruk untuk masa depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)