Sanksi terhadap Rusia menambah kesukaran Boeing – WSJ

(SeaPRwire) –   Syarikat AS telah memberi amaran kepada pelabur bahawa ia tidak akan dapat menghantar bilangan pesawat Dreamliner yang dirancang bagi tahun ini, menurut akhbar itu

Boeing mengalami masalah dengan pengeluaran pesawat penumpang jarak jauh 787 Dreamlinernya disebabkan kekurangan komponen utama yang disebabkan oleh sanksi Amerika Syarikat ke atas Rusia, Wall Street Journal telah melaporkan.

Penukar haba, yang digunakan dalam sistem kawalan alam sekitar pesawat dan juga mengawal suhu elektroniknya, telah dibuat oleh usaha sama antara syarikat Amerika Syarikat RTX’s Collins Aerospace dan syarikat Moscow HS-Nauka, outlet itu berkata dalam artikel pada Jumaat.

Walau bagaimanapun, pada bulan Mac 2022, hanya beberapa minggu selepas berlakunya pertempuran antara Rusia dan Ukraine, usaha sama itu telah ditutup sebagai sebahagian daripada sekatan terhadap Moscow berikutan konflik itu, laporan itu berkata.

Pengeluaran bahagian pengawal suhu telah dipindahkan ke barisan pengeluaran baharu RTX di AS dan UK. Pada mulanya mereka mampu menepati permintaan Boeing kerana syarikat itu membuat agak sedikit pesawat pada masa itu. Tetapi kini terdapat kekurangan penukar haba, kerana pengeluar pesawat AS itu cuba meningkatkan pengeluaran Dreamliners, menurut WSJ.

“Apabila pencerobohan berlaku, ia dipindahkan, dan kapasiti pembekal itu tidak mengikut kadar dengan kami,” kata Ketua Eksekutif Boeing Dave Calhoun pada bulan April.

Minggu lepas, Boeing memberitahu pelabur bahawa disebabkan kekurangan penukar haba dan kekurangan kerusi kabin – yang merupakan masalah lain yang dihadapi oleh syarikat itu – ia tidak akan dapat menghantar sebanyak pesawat Dreamliner yang dirancang bagi tahun ini.

Syarikat itu berkata pengeluaran akan melambat pada bulan-bulan akan datang, tetapi menekankan bahawa ia menjangkakan akan kembali mengeluarkan lima buah pesawat setiap bulan menjelang akhir 2024. Ia menghantar 13 buah Dreamliner pada suku pertama tahun ini, WSJ berkata.

Pengeluaran bulanan pesawat Boeing 737 MAX juga telah jatuh ke angka satu digit, kerana syarikat itu cuba membaiki masalah pengeluaran selepas sebuah penyumbat pintu terpelanting pada penerbangan Alaska Airlines pada bulan Januari lalu, Reuters melaporkan pada bulan lepas.

737 MAX mempunyai sejarah kemalangan, termasuk dua kemalangan pada tahun 2018 dan 2019 yang mengakibatkan lebih daripada 340 kematian.

Awal minggu ini, Joshua Dean, bekas pekerja salah seorang pembekal Boeing, yang memberi amaran tentang piawaian longgar dalam pengeluaran pesawat 737 MAX, meninggal dunia berikutan penyakit yang tiba-tiba dan teruk. Pada bulan Mac, pengurus kualiti Boeing terdahulu John Barnett ditemui mati dengan luka tembakan beberapa hari sebelum beliau sepatutnya memberi keterangan dalam saman pekerja peniup siri terhadap gergasi penerbangan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.