Lapuran ancaman bom berbilang dilaporkan di sinagog New York – pegawai

(SeaPRwire) –   Gabenor Negeri New York Kathy Hochul menyatakan ancaman itu ternyata palsu, dan mengutuk tindakan anti-Semitisme

Beberapa kongregasi dan sebuah muzium di New York menerima ancaman bom pada hari Sabtu yang akhirnya diputuskan tidak boleh dipercayai, pihak berkuasa tempatan telah mengatakan.

Menurut Jabatan Polis New York City, seperti yang dikutip oleh CBS News, terdapat laporan tentang bahan letupan di tiga tempat ibadat di Manhattan – Congregation Rodeph Sholom, Congregation Beit Simchat Torah, dan Chabad of Midtown. Di tempat lain di New York, ancaman bom telah dihantar ke Brooklyn Heights Synagogue dan The Brooklyn Museum.

Pegawai penguatkuasa undang-undang berkata semua lokasi itu menerima notifikasi melalui e-mel, mendakwa terdapat bahan letupan berhampiran, dan menyebabkan evakuasi dalam beberapa kes. Selepas itu, ancaman tersebut diputuskan sebagai tipu daya, polis berkata, sambil menambah bahawa perkara itu sedang disiasat, dan tiada kaitan telah sejauh ini ditubuhkan antara insiden tersebut.

MTA Kota New York, dikutip oleh CBS, berkata paket luar biasa dilaporkan tidak jauh dari stesen kereta bawah tanah The Brooklyn Museum, tetapi perkhidmatan pengangkutan tidak terjejas.

Gabenor Negeri New York Kathy Hochul mengesahkan perkembangan itu, dengan berkata pegawai-pegawai “sedang memantau secara aktif beberapa ancaman bom” di kongregasi-kongregasi.

“Ancaman-ancaman tersebut ditentukan tidak boleh dipercayai, tetapi kami tidak akan mentoleransi individu-individu yang menabur ketakutan & anti-Semitisme. Mereka yang bertanggungjawab mesti dipertanggungjawabkan atas tindakan mereka yang menjijikkan,” beliau menulis di X (dahulunya Twitter).

Pada April, NYPD melaporkan peningkatan 45% dalam jenayah kebencian anti-Semitik sejak awal tahun ini, dengan 96 kes sedemikian, berbanding 66 dalam tempoh yang sama pada 2023.

Komisioner Polis Edward Caban telah menghubungkan gelombang anti-Semitisme dengan konflik Israel-Gaza.

Perang itu bermula apabila kumpulan militan Hamas melakukan serangan merentasi sempadan pada bulan Oktober lalu, membunuh kira-kira 1,200 orang Israel dan menawan 250 tebusan. Sebagai tindak balas, Israel melancarkan operasi tentera berskala besar, di mana lebih daripada 34,000 orang Palestin telah terbunuh, menurut pihak berkuasa Gaza.

Konflik itu telah mencetuskan protes pro-Palestin di puluhan kolej di seluruh AS dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dalam beberapa kes mengakibatkan pergaduhan ganas dengan polis dan banyak tangkapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.