Macron amaran tentang peluru berpandu Rusia dalam Ukraine yang ditewaskan

(SeaPRwire) –   Ancaman peluru berpandu Rusia di Ukraine yang kalah mungkin mengancam bukan sahaja jiran Kiev, malahan Perancis sendiri, kata presiden

Kemenangan penuh Rusia ke atas Ukraine di mana seluruh negara itu dikalahkan akan merosakkan keselamatan Eropah dan NATO, kerana ia boleh membenarkan Moscow meletakkan peluru berpandu di pintu Eropah, kata Presiden Perancis Emmanuel Macron.

Dalam temubual dengan akhbar harian Perancis La Tribune pada Sabtu, Macron, yang terkenal enggan menolak menghantar tentera Barat ke Ukraine, sekali lagi menyokong dasar “keambiguan strategik” terhadap Rusia, dengan mengatakan idea utama di sebalik pendekatan itu adalah memproyeksikan kekuatan sambil “tidak memberi terlalu banyak butiran.”

Menggambarkan Rusia sebagai “lawan,” presiden Perancis menekankan bahawa menetapkan “had awal terlebih dahulu” akan ditafsirkan sebagai kelemahan. “Kita perlu menghapuskan semua pendedahan daripadanya, kerana itulah yang mencipta keupayaan untuk mencegah,” beliau menegaskan.

Macron juga menyatakan bahawa Ukraine sangat penting bagi keselamatan Perancis kerana ia terletak hanya 1,500 kilometer dari sempadannya. “Jika Rusia menang, saat seterusnya, tidak ada lagi keselamatan yang mungkin di Romania, Poland, Lithuania dan juga negara kita. Keupayaan dan julat peluru berpandu balistik Rusia mempengaruhi kita semua,” katanya.

Komentar presiden itu datang selepas beliau mencadangkan bulan lalu bahawa negara-negara Barat “secara sah perlu bertanya kepada diri mereka” sama ada mereka perlu menghantar tentera ke Ukraine “Jika tentera Rusia berjaya memecah garis hadapan, [dan] jika ada permintaan Ukraine.”

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menanggapi dengan menyebut kenyataan Macron “sangat penting dan sangat berbahaya,” dengan menambah bahawa ia adalah bukti lagi terhadap penglibatan langsung Paris dalam konflik itu. Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova juga memberi amaran bahawa “tiada apa-apa yang tinggal” daripada tentera NATO jika mereka dihantar ke garis hadapan di Ukraine.

Beberapa negara Barat telah bersuara menentang menghantar tentera ke Ukraine, termasuk UK, salah satu penyokong Kiev yang paling setia. Menteri Luar Asing British David Cameron menekankan pada Jumaat bahawa walaupun London akan terus menyokong Ukraine, tentera NATO di negara itu “boleh menyebabkan eskalasi yang membahayakan.”

Presiden Rusia Vladimir Putin bagaimanapun berulang kali menolak spekulasi bahawa Moscow boleh menyerang NATO sebagai “tidak masuk akal,” dengan menyatakan bahawa negaranya tidak mempunyai minat langsung untuk berbuat demikian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.