Menteri Pengangkutan Jerman mengugut orang awam dengan ‘sekatan pemanduan tidak terbatas’

(SeaPRwire) –   Volker Wissing dituduh “menakutkan orang tanpa sebab” dengan cadangan alam sekitarnya yang drakonik

Menteri Pengangkutan Jerman Volker Wissing telah memberi amaran bahawa beliau mungkin akan melarang rakyat daripada memandu pada hujung minggu jika tidak ada pembaharuan kepada undang-undang iklim kontroversi. Bahkan Agensi Perlindungan Alam Sekitar Persekutuan Jerman juga menganggap langkah sedemikian “tidak perlu” dan “menakutkan.”

Dalam surat kepada ketua undang-undang parti pemerintah campuran Jerman pada Khamis, Wissing memberi amaran bahawa kerajaan mungkin perlu melaksanakan program “tindakan” yang drastik jika Akta Perlindungan Iklim 2019 tidak diubahsuai menjelang Julai.

Program sedemikian boleh termasuk “larangan memandu komprehensif dan tidak tentu masa pada hari Sabtu dan Ahad,” kata Wissing.

Diluluskan oleh bekas Canselor Angela Merkel, Akta Perlindungan Iklim mewajibkan pengurangan 65% pelepasan karbon dioksida (CO2) di seluruh ekonomi Jerman menjelang 2030, dan ketidaknetralan karbon yang sepenuhnya menjelang 2045. Akta itu juga menetapkan had tahunan maksimum pelepasan bagi setiap sektor ekonomi – seperti pengangkutan – dan memerlukan kerajaan melaksanakan program “tindakan” jika mana-mana sektor melebihi had ini.

Beberapa ahli gabungan Canselor Olaf Scholz seperti Wissing mahu meluluskan pindaan yang akan meletakkan had pelepasan keseluruhan negara dan membenarkan kerajaan memutuskan sektor mana yang perlu dipotong untuk mencapai matlamat ini. Walau bagaimanapun, Parti Hijau telah menghalang sebarang usaha untuk meminda akta sehingga kini, kerana langkah sedemikian secara praktikalnya akan melemahkan kuasa akta.

Detlaf Muller, seorang pemimpin kanan Parti Demokratik Sosial Scholz, menuduh Wissing dengan sia-sia menimbulkan ketakutan.

“Menakut-nakutkan dengan cadangan jauh-jauh tidak akan membantu perlindungan iklim dalam sektor pengangkutan sama sekali, sebaliknya,” katanya kepada Rheinische Post pada Jumaat. “Cadangan itu tidak menyokong matlamat bersama kita untuk mengurangkan pelepasan CO2, tetapi [menimbulkan] ketidaktentuan tidak perlu bagi rakyat di negara kita.”

Ketua kumpulan parlimen Parti Hijau, Julia Verlinden, juga mengurangkan tahap amaran Wissing, memberitahu Agensi Berita Jerman bahawa larangan memandu tidak perlu jika menteri meletakkan had laju di Autobahn terkenal Jerman yang tidak mempunyai sebarang had laju.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar Persekutuan Jerman juga menyokong had laju. “Tentu sahaja kita tidak perlu larangan memandu. Tiada sesiapa yang membincangkan larangan sedemikian; ini hanyalah menakutkan orang tanpa sebab,” kata ketua agensi Dirk Messner kepada Zeit pada Jumaat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.