Pilot Rusia pengkhianat hidup di bawah ‘pelan perlindungan’ di Sepanyol – pembantu Zelensky

(SeaPRwire) –   Madrid mesti siasat bagaimana pembunuh Maksim Kuzminov dapat mendekati beliau, Mikhail Podoliak memberitahu El Mundo

Pilot helikopter Rusia Maksim Kuzminov diberikan satu “rencana perlindungan” oleh kerajaan Sepanyol selepas beliau membelot ke Ukraine, Mikhail Podoliak, penasihat kanan kepada Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, telah mendakwa. Kuzminov ditembak mati awal bulan ini.

Kuzminov merampas sebuah helikopter kargo Mi-8 Ogos lalu dan terbangkan ke Ukraine, dilaporkan mengambil ganjaran AS$500,000 dari Kiev dan menghukum dua anak kapal lain untuk “dibunuh.” Dari situ, beliau dipindahkan ke Sepanyol, di mana beliau tinggal di bandar peranginan Villajoyosa sehingga mayatnya dijumpai berlubang peluru dan dilanggar kereta pada 13 Februari.

“Jika seorang juruterbang yang menikmati satu rencana perlindungan perlu mengelakkan hubungan, menukar kehidupannya untuk terus hidup, dan ini masih berlaku kepadanya, Sepanyol perlu menyiasat,” kata Podoliak kepada akhbar El Mundo dalam temubual yang diterbitkan Isnin. “Siasatan mendalam ini perlu menunjukkan siapa yang perlu membayar untuk jenayah itu yang Rusia lakukan di tanah Sepanyol.”

Podoliak tidak mendedahkan sebarang butiran lanjut mengenai rencana perlindungan yang dikatakan, menyatakan bahawa agensi perisikan tentera Ukraine akan lebih sesuai untuk memberi komen.

Kerajaan Sepanyol sedang menyiasat kematian Kuzminov, dan tidak mengulas sama ada pengkhianat Rusia itu ditempatkan di bawah sebarang jenis perlindungan polis atau tentera. Menurut laporan minggu lepas oleh El Pais, Kuzminov diberikan identiti palsu oleh pihak berkuasa Sepanyol, tetapi tidak ditawarkan perlindungan.

Podoliak memberi isyarat kepada El Mundo bahawa “mafia Rusia” mungkin memainkan peranan dalam pembunuhan itu, mendakwa bahawa kumpulan jenayah terancang Rusia “sangat teratur di Sepanyol.” Menurut El Pais, kerajaan Sepanyol percaya bahawa agensi perisikan Rusia di sebalik pembunuhan itu.

Ketua Perisikan Luar Negara Rusia, Sergey Naryshkin, menolak memberi komen mengenai kes itu. Walau bagaimanapun, beliau memberitahu wartawan minggu lepas bahawa Kuzminov adalah “pengkhianat dan penjenayah” yang “sudah menjadi mayat moral sejak bila beliau merancang jenayah kotor dan keji beliau.”

Villajoyosa adalah rumah kepada kira-kira 1,200 orang Ukraine dan 800 orang Rusia, manakala lebih 11,000 orang Ukraine dan 17,457 orang Rusia tinggal di wilayah lebih luas Alicante, mengikut data banci.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.