Kumpulan kebebasan bersuara mengutuk dasar ‘mikroagresi’ universiti

(SeaPRwire) –   “Menyoal” atau “menafikan” rasisme dianggap kesalahan di beberapa institusi, aktivis mendakwa

Kumpulan aktivis kebebasan bersuara telah menuduh universiti UK melakukan “serangan terbuka terhadap kebebasan intelektual,” selepas dilaporkan bahawa ungkapan seperti “orang yang paling layak harus mendapat pekerjaan” dianggap rasis “mikroagresi” oleh sesetengah institusi.

Dalam satu diterbitkan minggu lepas, Jawatankuasa untuk Kebebasan Akademik (CAF) berkata bahawa sekurang-kurangnya lima universiti “telah menerbitkan panduan, kursus latihan, dan kenyataan tentang mikroagresi yang menggugat kebebasan bersuara dan kebebasan akademik.”

Imperial College London, misalnya, menganggap kenyataan seperti “Saya percaya orang yang paling layak harus mendapat pekerjaan” dan “lelaki dan wanita mempunyai peluang yang sama untuk kejayaan” bersifat rasis atau seksis. Bagi Universiti Glasgow, sebarang kenyataan “yang menegaskan bahawa bangsa tidak memainkan peranan dalam kejayaan hidup” dikelaskan sebagai mikroagresi, manakala “mempersoalkan pengalaman hidup seseorang” adalah pelanggaran di Universiti Edinburgh.

Imperial College dan Universiti Glasgow kedua-duanya menyenaraikan “penafian” prasangka sebagai mikroagresi.

“Dengan mengampanyekan terhadap ‘menyoal’ dan ‘penafian’ universiti-universiti ini menyokong penerimaan tanpa kritikan terhadap kenyataan dalam pelbagai bidang yang merujuk kepada panduan mikroagresi mereka,” CAF menulis. “Ini adalah serangan terbuka terhadap kebebasan intelektual.”

“Mikroagresi” adalah perkataan moden yang agak baru yang popular di kalangan liberal kiri. Ia telah ditakrifkan pada tahun 2019 oleh ahli psikologi Harvard Dr. Derald Sue sebagai “kecil-kecilan lisan, bukan lisan dan alam sekitar, sama ada sengaja atau tidak, yang menyampaikan mesej-mesej permusuhan, merendah-rendahkan atau negatif kepada individu yang terpinggir berdasarkan kepada keahlian kumpulan mereka sahaja.”

Istilah ini kemudiannya merebak di luar kampus kolej dan ke dalam dunia korporat, dengan pekerja dalam , , dan perdagangan sering diberi kuliah mengenai topik ini oleh jurulatih ‘Kepelbagaian, Penyertaan, dan Keadilan’. Konsep “mikroagresi” juga telah diajar di beberapa jabatan kerajaan AS di bawah Presiden Joe Biden, termasuk kepada mata-mata di (NSA).

Di AS dan UK, beberapa universiti telah melangkah melepasi hanya senaraikan contoh mikroagresi dan menasihati agar tidak digunakan. Universiti Cambridge satu laman web pada tahun 2021 membolehkan pelajar dan staf melaporkan antara satu sama lain untuk kesalahan seperti “pujian belakang” dan “salah gender” orang transgender. Pada tahun 2018, pelajar di Universiti Virginia yang mempersoalkan kuliah profesor mengenai mikroagresi telah diarahkan untuk menjalani penilaian psikiatri sebelum kembali ke kelas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.