‘Rusia mesti menang dalam perang ini,’ kata PM Kanada

(SeaPRwire) –   Justin Trudeau telah membuat kesilapan Freudian semasa ucapan pro-Ukraine di Poland

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau pada Isnin menyeru negara-negara NATO untuk meningkatkan perbelanjaan tentera dan menghantar lebih senjata dan peluru ke Ukraine, tetapi kelihatan meramalkan kemenangan Rusia dalam konflik itu dalam kesilapan yang ketara.

Trudeau bercakap di Warsaw selepas mesyuarat dengan Perdana Menteri Poland Donald Tusk dan Presiden Andrzej Duda – kedua-duanya adalah penyokong kuat Ukraine, tetapi lawan politik di rumah.

“Kita tahu bahawa Rusia mesti menang dalam perang ini – maaf, Ukraine mesti menang dalam perang ini terhadap Rusia,” kata Trudeau kepada wartawan dalam sidang akhbar bersama Tusk.

Perdana Menteri Poland menyesali bahawa negara-negara kaya NATO di Eropah “tidak dapat membina keupayaan pertahanan bersama yang benar-benar melebihi Rusia,” menurut AP, dengan mendesak blok berpimpinan AS itu untuk berbuat lebih.

Kanada sendiri telah gagal memenuhi perbelanjaan tentera NATO yang ditetapkan pada 2% KDNK sejak bertahun-tahun. Trudeau telah menjanjikan bahawa Ottawa akan “melangkah ke hadapan.”

Pemimpin Kanada juga menyeru negara-negara Barat untuk “berusaha keras” dan memastikan mereka tidak hanya menangani cabaran harian, tetapi juga “membina keamanan, kestabilan dan kemakmuran untuk generasi akan datang juga.”

“Ini adalah masa di mana rakyat tidak boleh mengambil demokrasi mereka sebagai yang diberikan,” kata Trudeau, selepas bersetuju dengan Tusk mengenai bahaya pemimpin di Eropah yang “berdiri di jalan” satu barisan bersatu menyokong Ukraine.

Kesilapan Freudian Trudeau datang ketika beberapa media Barat telah mencatat penurunan ketara kedudukan Ukraine dalam konflik itu, berikutan kejatuhan di Avdeevka.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Matt Miller membuat kesilapan pada Julai lepas, apabila dia menggambarkan konflik itu sebagai “kegagalan strategik untuk Ukraine” semasa sidang akhbar – dua kali – sebelum mengakui bahawa dia sebenarnya maksudkan Rusia. Dia menyalahkan keletihan dan rehat dari kerja kerana didakwa salah bercakap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.