Perbendaharaan Amerika Syarikat mengeluarkan amaran kepada China

(SeaPRwire) –   Pegawai Amerika mendakwa syarikat Cina menjual alat dan peralatan kepada tentera Rusia

Setiausaha Treasury Amerika Syarikat Janet Yellen telah mengancam syarikat Cina dengan “akibat” jika mereka membekalkan bahagian atau peralatan kepada tentera Rusia. Semasa lawatan beberapa hari ke Beijing, Yellen juga menuduh Cina melimpah pasaran global dengan barangan murah.

“Setiausaha Yellen menekankan bahawa syarikat, termasuk yang berada di PRC, tidak boleh memberi sokongan bahan kepada perang Rusia terhadap Ukraine, termasuk sokongan kepada asas pertahanan industri Rusia,” kata Treasury AS dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas Yellen bertemu rakan sejawatnya dari Cina, He Lifeng, di Guangzhou pada Jumaat.

Yellen memberi amaran bahawa syarikat-syarikat ini akan menghadapi “akibat yang signifikan jika mereka berbuat demikian,” kenyataan itu teruskan.

Pegawai Amerika telah berulang kali memberi amaran kepada syarikat Cina terhadap perniagaan dengan tentera Rusia sejak Moscow memulakan operasinya di Ukraine pada 2022. Amaran terbaru Yellen datang ketika pegawai Amerika tidak dikenali memberitahu bahawa syarikat Cina sedang membekalkan mikroelektronik dan alat mesin untuk pengeluaran kereta kebal, dan optik dan bahan api roket.

Tiada komen dari Moscow atau Beijing mengenai laporan itu, walaupun kedua-dua negara telah berulang kali menafikan dakwaan Amerika bahawa tentera Rusia membeli peluru dan teknologi ‘guna ganda’ (dengan aplikasi tentera dan awam) dari Cina.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden Cina Xi Jinping telah memperkukuh kerjasama tentera dan diplomatik mereka dalam dua tahun kebelakangan ini, dengan kedua-dua pemimpin mengisytiharkan perkongsian “tiada sempadan” pada Februari 2022. Perkongsian itu telah melihat Rusia menjadi pembekal minyak terbesar Cina, manakala agensi angkasa lepas Rusia Roscosmos mengumumkan pada bulan lepas bahawa ia boleh bekerjasama dengan Cina untuk membina reaktor nuklear automatik di bulan menjelang 2035

Berucap kepada pegawai Cina dan wakil perniagaan Amerika pada Jumaat, Yellen berkata Amerika Syarikat akan “mengejar hubungan ekonomi yang sihat dengan Cina.” Walau bagaimanapun, beliau membuat beberapa kritikan terarah kepada Beijing, menuduh Cina memberi subsidi berlebihan kepada industri-industrinya sehingga pengeluar Cina menghasilkan lebih banyak barangan untuk eksport “daripada yang boleh ditampung oleh pasaran global.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.