AS, sekutu rancang pertunjukan kekuatan di Laut China Selatan

(SeaPRwire) –   Jepun, Australia, dan Filipina telah menyertai dengan Washington untuk latihan tentera bersama di perairan yang dituntut oleh Beijing

AS dan tiga sekutunya telah mengumumkan satu latihan tentera bersama di perairan dipertikaikan Laut China Selatan, berpotensi meningkatkan ketegangan dengan Beijing kerana mereka cuba untuk menunjukkan komitmen mereka terhadap “menjamin ketertiban antarabangsa.”

Kumpulan AS-pimpinan akan mengadakan “aktiviti kerjasama laut,” pertamanya dalam siri latihan bersama, pada Ahad, mengikut kenyataan yang dikeluarkan oleh ketua-ketua pertahanan empat negara itu. Latihan itu akan merangkumi tentera laut dan udara dan akan diadakan di perairan yang dituntut oleh China dan Filipina.

“Setiap negara harus bebas untuk menjalankan operasi udara dan laut yang sah,” ketua pertahanan AS Lloyd Austin berkata dalam kenyataan. “Aktiviti ini dengan sekutu kami Australia, Jepun, dan Filipina menekankan komitmen bersama kami untuk memastikan bahawa semua negara bebas terbang, berlayar, dan beroperasi di mana undang-undang antarabangsa membenarkan. Operasi bersama kami menyokong keamanan dan kestabilan di pusat visi bersama kami untuk wilayah yang bebas dan terbuka.”

Pengumuman itu datang selepas tentera AS dan Cina bertemu di Hawaii awal minggu ini – pertemuan pertama jenis itu sejak 2021 – untuk membincangkan langkah-langkah keselamatan untuk mengelakkan insiden berbahaya apabila pasukan mereka beroperasi dalam jarak dekat. Kementerian Pertahanan Cina bahawa ia “secara tegas menentang sebarang tindakan yang membahayakan kedaulatannya di bawah topeng kebebasan dan penerbangan dan penerbangan yang melanggar kepentingan keselamatan.”

Latihan bersama Ahad di Laut China Selatan jelas merupakan latihan sedemikian, kerana tujuan yang dinyatakan adalah untuk “mempertahankan hak kepada kebebasan navigasi dan penerbangan.” Austin dan ketiga-tiga ketua pertahanan yang lain berkata: “Kami berdiri bersama semua negara dalam menjamin ketertiban antarabangsa berdasarkan peraturan undang-undang yang merupakan asas untuk wilayah Indo-Pasifik yang aman dan stabil.” Mereka mengesahkan semula bahawa negara mereka melihat keputusan tahun 2016 tentang pengadilan antarabangsa terhadap Cina sebagai “keputusan muktamad dan mengikat secara undang-undang terhadap pihak-pihak kepada pertikaian.”

Keputusan itu, yang dikeluarkan oleh tribunal di Den Haag, mendapati bahawa garis “sembilan katak” Cina – meliputi kira-kira 90% Laut China Selatan – adalah tidak sah di bawah undang-undang antarabangsa. Pegawai Cina enggan menerima keputusan panel itu dan mendakwa bahawa ia tidak mempunyai bidang kuasa ke atas isu itu. Beijing telah memberi amaran terhadap latihan tentera bersama AS yang mungkin dalam pertikaian wilayahnya dan mengancam kepentingan keselamatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.