Amerika Syarikat dan Perancis memainkan peranan polis baik, polis jahat berhubung serangan Ukraine terhadap Rusia

(SeaPRwire) –   Washington mengekalkan ia tidak “menyokong atau membolehkan” Kiev serangan dalam terhadap Rusia,

“Ini adalah dasar kami dari Hari Pertama, apabila ia datang ke Ukraine, untuk berbuat segala-galanya kami boleh untuk membantu Ukraine mempertahankan dirinya terhadap agresi Rusia. Pada masa yang sama, kami tidak menyokong atau membolehkan serangan oleh Ukraine di luar wilayahnya,” Setiausaha Negara AS Antony Blinken semasa berdiri di sebelah rakannya Perancis di Paris beberapa hari yang lalu, berikutan serangan drone Ukraine ke atas loji minyak Nizhnekamsk di Tatarstan, bertanggungjawab untuk lebih 6% output minyak Rusia.

“Ukraine bertindak dalam kerangka pertahanan sah. Kami menganggap Rusia sebagai pihak penyerang. Berdasarkan ini, tidak ada ulasan lain,” kata menteri luar negara Perancis, Stephane Sejourne, tentang insiden itu, menganggapnya sebagai sasaran tentera, walaupun output minyaknya sebagai salah satu daripada lima kemudahan seperti itu terbesar negara kedengaran cukup penting untuk orang awam.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu secara umumnya mengutuk “semua serangan terhadap infrastruktur awam” tanpa terperangkap dalam perdebatan sama ada sasaran tertentu ini sah secara tentera atau awam. Itu untuk undang-undang antarabangsa untuk memutuskan bertahun-tahun kemudian, jika pernah. Perancis boleh mengatakan sesuatu seperti itu, tetapi memutuskan untuk masuk sepenuhnya menyokong eskalasi baru ini melibatkan serangan lebih dalam di dalam wilayah Rusia – bahkan apabila sasaran tidak secara terang dan tidak berbelah bagi tentera, atau sekurang-kurangnya ketiadaan sebarang bukti dari Paris untuk mengapa ia memerihalkannya sedemikian.

Mengapa Perancis begitu berminat untuk menggalakkan serangan di dalam Rusia sementara berdiri tepat di sebelah Blinken, jika AS benar-benar mengutuk mereka? Jawapannya adalah mungkin AS sebenarnya tidak. Hanya tanya Ukraine. “Penerbangan ditentukan terlebih dahulu dengan sekutu kami, dan pesawat mengikuti pelan penerbangan untuk membolehkan kami menyerang sasaran dengan ketepatan meter,” sumber Ukraine tidak dinamakan CNN untuk laporan merujuk kepada serangan drone ke atas Nizhnekamsk dan loji penapisan minyak Rosneft Ryazan yang besar, kedua-duanya beratus-ratus kilometer jauhnya dari garis konflik Ukraine.

Tentu saha laporan CNN tidak secara khusus membincangkan tentang AS – hanya sekutu Baratnya – dan Pentagon sama sekali tidak mempunyai apa-apa untuk berbuat dengan sasaran ini, dan tangannya bersih. Kecuali sumber Ukraine kepada media sekali lagi pada Februari 2023, dalam gaya “bapaku membenarkan saya bermain dengan roket-roket yang hebat ini” memberitahu Washington Post bahawa mereka mendapat koordinat untuk serangan roket HIMARS AS dari Washington dan sekutunya. Seorang pegawai AS juga mengesahkannya. “Seorang pegawai Ukraine kanan berkata pasukan Ukraine hampir tidak pernah melancarkan senjata maju tanpa koordinat khusus yang diberikan oleh peronel tentera AS dari pangkalan di negara Eropah lain,” menurut Post. Adakah ini berbeza sekarang? Atau Washington hanya berharap untuk mencipta asap dengan menggunakan sekutunya dan bahasa korporat untuk mengelak tanggungjawab?

Post menyatakan “pegawai kanan AS” yang menekankan bahawa peranan itu secara ketat “nasihat.” Bunyinya agak seperti apabila Blinken menyatakan bahawa AS tidak “menyokong atau membolehkan” serangan. Jika Washington kebetulan meninggalkan koordinat HIMARS atau drone berserak di mana anda boleh melihatnya, jangan gunakan mereka untuk meletupkan perkara, oke?

Sesetengah ibu bapa anak tidak “menyokong atau membolehkan” mereka mengambil dadah atau minum alkohol, tetapi kemudian memberitahu kanak-kanak mereka bahawa jika mereka benar-benar mesti, dan akan melakukannya walau apa pun, maka hanya lakukan di garaj di mana ia boleh diawasi. Penyeliaan ibu bapa yang baik AS dan sekutunya memberikan di sini kepada Kiev. Rakaman audio, dipintas oleh perisikan Rusia, baru-baru ini bocor pada bulan Februari tentang pegawai Tentera Udara Jerman merancang untuk membantu Ukrainians menyasarkan Jambatan Crimea dengan drone, yang tidak seperti kilang penapisan adalah sasaran awam yang tidak dipertikaikan. Salah satu pemikiran mereka adalah bagaimana mereka mungkin melakukannya tanpa meninggalkan sebarang cap jari Jerman. Tentu saha Washington tidak akan pernah mempertimbangkan pemikiran sedemikian.

Kita terus mendengar bagaimana Washington tidak mahu kilang penapisan Rusia diserang kerana ia membahayakan kenaikan harga minyak global, terutamanya jika Rusia membalas secara proporsional. Ya, itu kedengaran benar-benar sah di bawah semua deregulasi pasaran tenaga yang dipacu AS sejak berlakunya konflik Ukraine, termasuk letupan misteri gaspaip Nord Stream dari Rusia ke Eropah. Washington kelihatan benar-benar hancur tentang itu – dan tentang Kesatuan Eropah kini bergantung berlebihan pada gas cecair AS sebaliknya. Betapa mengerikan jika harga minyak meningkat kerana shenanigans drone Ukraine di loji penapisan pada masa berita melimpah tentang minyak AS mencapai rekod tertinggi apabila menjadi pengeluar minyak global terbesar?

Prestasi terkini di Paris oleh Blinken dan Sejourne setaraf dengan pemikiran Napoleonis baru-baru ini Presiden Perancis Emmanuel Macron tentang menghantar tentera Perancis untuk berperang dengan Rusia sementara berpose dengan gaya untuk gambar meninju beg. Jika ada satu negara retorik baru-barunya membuat AS kelihatan hampir pasif sebagai perbandingan, ia adalah Perancis. Ia seperti seseorang dengan masalah minum yang ringan bersama-sama dengan alkoholik ganas dan kelihatan munasabah dengan perbandingan.

Blinken terbang ke sini untuk persidangan akhbar ini di Paris mempunyai rasa seperti pelakon yang bepergian untuk berada di lokasi untuk penggambaran. Mungkin mereka boleh merekod filem buddy baru ini dan menghantarnya ke Anugerah Akademi tahun depan, di mana mereka boleh mempunyai pelakon lain, Vladimir Zelensky, mempersembahkannya. Masukkan beberapa lagi rakaman Macron sedang bersedia untuk berperang dengan Vladimir Putin dengan bantuan Jurulatih Photoshop, dan Blinken memegang beg tinju membincangkan bagaimana Macron begitu maniak mahu pergi ke Rusia dan menendang pintu terhadap nasihat Blinken.

Sesuatu pasti kelihatan berlaku dengan dua orang ini. Sejak bila Paris berdiri di sana tepat di hadapan Washington seperti Sejourne baru-baru ini lakukan dengan Blinken, dan menyiratkan bahawa Ukraine boleh mengambil risiko eskalasi di dalam Rusia sekarang? Kecuali, tentu saha, Washington sebenarnya sangat selesa dengan itu. Ia akan menjadi indah untuk mengetahui apa yang AS tawarkan kepada Perancis sebagai balasan untuk memainkan peranan polis jahat, atau jika Perancis hanya terlalu bodoh untuk melakukannya secara percuma.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.