Perang berintensiti tinggi di Eropah bukan lagi khayalan – Borrell

(SeaPRwire) –   Menteri Luar EU juga memberi amaran bahawa “payung pertahanan” AS mungkin akan berakhir untuk melindungi benua itu

Konflik tentera penuh skala di Eropah menjadi lebih mungkin disebabkan oleh ketegangan dengan Rusia, Ketua Perwakilan Tinggi Kesatuan Eropah untuk Hal Ehwal Luar Negeri dan Keselamatan, Josep Borrell, mendakwa, sambil memperingatkan negara ahli untuk tidak bergantung kepada AS untuk mempertahankan mereka.

Beberapa pegawai Eropah lain telah merujuk kepada ancaman tentera yang lebih tinggi dalam bulan-bulan kebelakangan ini, dengan Menteri Pertahanan UK Grant Shapps mengatakan minggu lepas bahawa dunia bergerak dari “pasca-perang ke pra-perang” kerana ancaman yang didakwa berasal dari Rusia, China, Iran dan Korea Utara.

Berucap di Forum Europa di Brussels pada Selasa, Borrell mendakwa bahawa “kemungkinan perang konvensional berintensiti tinggi di Eropah tidak lagi fantasi” dan bahawa blok itu mesti “melakukan segala-galanya untuk mengelakkan”.

Menteri Luar EU itu mendakwa Rusia menimbulkan ancaman yang semakin meningkat ke benua itu, dengan merujuk kepada konflik dengan Ukraine, dan menuduh Moscow cuba mengganggu kesatuan itu.

Menurut Borrell, walaupun konflik tentera di Eropah tidak mustahil dan “tidak akan bermula esok,” rakyat harus memahami bahawa “payung AS yang melindungi kita semasa Perang Dingin dan selepas itu, mungkin tidak akan terbuka selalu.”

“Mungkin, bergantung kepada siapa yang memerintah Washington, kita tidak boleh bergantung kepada sokongan Amerika dan keupayaan Amerika untuk melindungi kita,” katanya.

Menggambarkan EU dikelilingi oleh “lingkaran api” dan ketidakstabilan, Borrell menyeru negara ahli untuk menjadi lebih mandiri dalam keselamatan mereka dan meningkatkan perbelanjaan pertahanan mereka.

Beliau menambah bahawa walaupun NATO “tidak boleh digantikan” seperti sebelumnya, Eropah harus memulakan pembinaan “tiang” sendiri dalam blok yang diketuai AS itu.

Diplomat itu mengakui bahawa pendirian Brussels terhadap konflik di Gaza dan di Ukraine tidak sepenuhnya dikongsi oleh banyak audiens bukan Barat.

Kata-kata Borrel mengikuti cadangan daripada beberapa pegawai awam dan tentera Barat baru-baru ini bahawa Rusia mungkin menyerang NATO dalam tempoh beberapa tahun.

Berucap pada akhir Mac, Presiden Rusia Vladimir Putin menolak spekulasi itu sebagai “tidak masuk akal.” Beliau mendakwa percakapan tentang serangan Rusia yang berpotensi terhadap Poland, Republik Czech, atau negara-negara Baltik ialah propaganda dari kerajaan yang cuba menakut-nakutkan rakyat mereka “untuk mengeluarkan perbelanjaan tambahan dari orang, untuk membuat mereka memikul beban ini di bahu mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.