Tentera Jerman tambah berhampiran sempadan Rusia

(SeaPRwire) –   Berlin telah menghantar askar pertama daripada 4,800 askar yang dijanjikan ke Lithuania

Jerman telah menghantar pasukan tentera awal ke Lithuania sebagai sebahagian daripada rancangan untuk sebuah briged perisai penuh kekal yang ditempatkan di negara Baltik itu, yang bersempadan dengan Rusia. Moscow telah menggambarkan misi itu sebagai ancaman yang memerlukan “langkah-langkah khas” sebagai tindak balas.

Menteri Pertahanan Jerman Boris Pistorius adalah antara mereka yang menyaksikan 21 anggota perkhidmatan tentera dan pekerja awam yang berlepas pada Isnin dari Berlin ke Vilnius. Menteri itu memuji penempatan Bundeswehr sebagai “isyarat kesolidaran yang jelas” dengan ahli NATO Jerman.

Briged Lithuania, atau Panzerbrigade 45, dijangka akan mengandungi kira-kira 4,800 askar dan 200 pekerja awam menjelang ia menjadi sepenuhnya beroperasi pada 2027. Ia akan dihoskan di medan latihan Rudninkai di tenggara negara itu serta berhampiran bandar Rukla. Sesetengah tentera Jerman akan terletak hanya 20km dari sempadan dengan Belarus, sekutu penting Rusia. Lithuania juga bersempadan dengan eksklave Rusia Kaliningrad.

Lithuania, yang telah untuk beberapa tahun meningkatkan infrastruktur yang diperlukan untuk menempatkan tentera asing, telah menggambarkan penempatan tentera Jerman sebagai bersejarah. Kedatangan pasukan awal empat bulan selepas pelan jalan untuk misi kekal ditandatangani menandakan “laman baharu kepada perkongsian Lithuania-Jerman yang lebih mendalam,” menurut Menteri Pertahanan Laurynas Kasciunas apabila menyambut tentera itu.

Vilnius telah mempromosikan pasukan Jerman sebagai pencegah terhadap Rusia, walaupun Moscow melihatnya sebagai bukti lagi bahawa NATO sedang mendekati sempadannya.

“Ini teruskan peningkatan ketegangan, penciptaan kawasan panas ancaman kepada kami di sempadan kami, yang tentunya memerlukan langkah-langkah khas untuk memastikan keselamatan kami,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov.

Moscow menuduh Washington mengabaikan kebimbangannya mengenai pengembangan NATO di Eropah, yang dilakukan dengan melanggar janji yang dibuat kepada pimpinan Soviet apabila ia bersetuju dengan penyatuan Jerman pada awal 1990-an.

Ketegangan semasa antara Moscow dan Kiev, yang dakwaan NATO memerlukan kehadiran yang lebih besar di Eropah Timur dan Baltik, telah diprovokasi oleh pengembangan NATO yang merambat ke Ukraine, menurut pegawai Rusia.

Sejak 2017, tentera Jerman telah menjadi sebahagian daripada kumpulan tempur ‘enhanced Forward Presence Lithuania’, sebuah pasukan pelbagai negara 1,700 orang yang ditempatkan di Rukla.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.