Paul Pelosi Penyerang Disabit Kesalahan Serangan Persekutuan dan Penculikan Cubaan

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO (AP) – Seorang juri pada Khamis membebaskan lelaki yang memecah masuk ke rumah bekas Speaker Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Nancy Pelosi di San Francisco untuk menahan tawan dan menyerangnya daripada tuduhan persekutuan serangan dan cubaan penculikan.

Juri itu berunding selama kira-kira lapan jam sebelum mendapati David DePape bersalah atas cubaan penculikan pegawai persekutuan dan serangan ke atas ahli keluarga terdekat pegawai persekutuan. DePape, yang berhadapan dengan hukuman penjara sehingga 50 tahun, tidak bertindak balas apabila keputusan itu dibacakan.

Serangan terhadap Paul Pelosi yang berusia 82 tahun ketika itu yang tercatat dalam kamera badan polis hanya beberapa hari sebelum pilihan raya separuh penggal tahun lalu menyebabkan kegemparan.

DePape, 43 tahun, mengakui semasa keterangannya di mahkamah bahawa dia memecah masuk ke rumah Pelosi pada 28 Oktober 2022 dengan niat untuk menahan Nancy Pelosi dan “menggelek lututnya” jika dia berbohong kepadanya. Dia juga mengakui memukul Paul Pelosi dengan palu selepas pegawai polis San Francisco tiba di rumah itu, dengan mengatakan rancangannya untuk mengakhiri apa yang dilihatnya sebagai rasuah kerajaan sedang runtuh.

Peguam bela dan pendakwaan tidak segera memberi komen mengenai keputusan itu. Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat merancang untuk mengadakan sidang media kemudian pada hari itu.

Tarikh penjatuhan hukuman belum ditetapkan. Sidang status yang dijadualkan pada 13 Disember.

Peguam bela DePape mendakwa bahawa DePape , bukan kerana dia mahu campur tangan dengan tugas rasmi Nancy Pelosi sebagai ahli Kongres, menjadikan tuduhan terhadapnya tidak sah. Salah seorang peguam belanya, Angela Chuang, memberitahu juri semasa hujah penutup pada Rabu bahawa DePape terjebak dalam konspirasi.

Semasa balasannya, pendakwa Helen Gilbert berkata pertahanan telah membuat perbezaan palsu antara politik dan tugas rasmi Demokrat California itu dan bahawa DePape tidak membezakan antara kedua-duanya.

DePape, warganegara Kanada yang berpindah ke AS lebih 20 tahun lalu, juga didakwa di mahkamah negeri dengan serangan dengan senjata maut, penderaan warga tua, pecah rumah dan lain-lain kesalahan.

Semasa keterangannya, DePape mengulangi teori konspirasi sayap kanan dan memberitahu juri bahawa dia merancang untuk memakai kostum unicorn boleh mengembang dan merekodkan soal siasatnya terhadap Nancy Pelosi untuk memuat naik di talian. Pendakwa mengatakan dia membawa tali dan ikat pinggang dengan dia. Penyiasat juga mendapati kamera badan, komputer dan tablet.

DePape memberitahu bahawa rancangannya adalah untuk memaksa Nancy Pelosi mengakui bahawa dia telah berbohong kepada rakyat Amerika. “Jika dia berbohong, saya akan patahkan lututnya,” katanya. “Pilihan adalah di tangannya.”

Dia berkata dia akan kemudian bergerak ke sasaran lain, termasuk profesor kajian wanita dan kajian queer yang memberi keterangan di mahkamah, Gabenor California Gavin Newsom, pelakon Tom Hanks dan anak lelaki Presiden Joe Biden, Hunter Biden.

Paul Pelosi juga memberi keterangan, mengingat bagaimana dia terjaga oleh seorang lelaki besar yang memecah masuk ke pintu bilik tidur dan bertanya, “Di mana Nancy?” Dia berkata bahawa apabila dia menjawab isterinya di Washington, DePape berkata dia akan mengikatnya sementara menunggu kedatangannya.

“Ia adalah kejutan yang luar biasa untuk mengenal pasti bahawa seseorang telah memecah masuk ke rumah dan melihatnya dan melihat palu dan tali, saya menyedari bahawa saya berada dalam bahaya serius, jadi saya cuba untuk kekal setenang mungkin,” kata Pelosi kepada juri.

Pelosi mengenang bagaimana dia berjaya memanggil 911 dengan DePape melihat, mendesak Pelosi untuk memberitahu polis bahawa dia adalah kawan. Pelosi berkata dia cuba memberitahu polis apa yang berlaku tanpa memanaskan DePape.

Pelosi mengingat bersyukur apabila polis tiba, hanya untuk DePape kemudian memukulnya dengan palu. Dia berkata dia terjaga dalam lumpur darahnya sendiri.

Lebih daripada setahun selepas serangan itu, dia masih belum pulih sepenuhnya, kata Pelosi. Seorang pakar neurosurji yang menjalankan operasi ke atasnya memberi keterangan bahawa Pelosi mempunyai dua luka di kepalanya, termasuk patah tulang tengkorak yang perlu diperbaiki dengan plat dan skru yang akan dipakainya seumur hidup. Pelosi juga memerlukan jahitan ke atas kecederaan di tangan kanan dan tangannya, pakar bedah itu berkata.

Jurucakap Nancy Pelosi mengeluarkan kenyataan selepas keputusan itu diumumkan menyatakan bahawa Paul Pelosi “terus membuat kemajuan dalam pemulihan” dan bahawa keluarga itu bersyukur atas sokongan yang diterima daripada orang di seluruh AS.

DePape memberi keterangan dia fikir Paul Pelosi sudah mati sehingga dia nampak dia didakwa oleh pendakwa San Francisco dengan cubaan membunuh.

“Dia tidak pernah menjadi sasaranku dan saya menyesal dia tercedera,” kata DePape.

Dia memberitahu juri dia percaya media melaporkan berulang kali berbohong tentang bekas Presiden Donald Trump. Dalam ucapan yang dimuat naik di blog dan forum dalam talian yang dihapuskan selepas penangkapannya, DePape mengulangi teori konspirasi QAnon sayap kanan yang tidak berasas yang mendakwa kerajaan AS dikawal oleh kabal penyembah syaitan pemerkosa kanak-kanak. Dia mengulangi konspirasi seperti QAnon semasa keterangannya, merujuk kepada kabal dan golongan pemerintah dan mengatakan mereka menggerus kebebasan Amerika dan membenarkan penyalahgunaan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)