Bagaimana Netanyahu Sedang Menghakis Strategi Biden di Gaza

Israeli prime minister Benjamin Netanyahu during a press conference

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Netanyahu melemparkan bom politik semasa persidangan akhbar beliau yang baru-baru ini. Letupannya telah mengancam untuk menyabotaj usaha diplomatik Amerika untuk menyusun seni bina serantau tiga pihak yang menang-menang selepas perang Gaza.

Tetapi, dalam , Netanyahu telah menghapuskan batu asas di mana Setiausaha Negara Blinken telah cuba untuk meraih sokongan serantau.

Presiden Biden, kawan terbaik Israel yang pernah ada di Rumah Putih, yang menikmati lebih kredit dengan orang awam Israel daripada mana-mana pendahulunya, masih belum memberitahu Netanyahu yang tidak bertanggungjawab “cukup sudah.”

Yang terjauh beliau pergi dalam arah itu datang apabila ditanya sama ada beliau telah terkesan dengan penerimaan Netanyahu yang terlambat terhadap jeda kemanusiaan terhad yang lama dicari oleh Amerika Syarikat. Dengan tipikal pengakhiran, Biden menjawab,

Kesalahan kelihatan telah menggambarkan usaha Amerika Syarikat untuk meyakinkan Baitulmuqaddis untuk mempertimbangkan konteks, bukan hanya dimensi tentera, operasi Gaza.

Demikian juga, diplomasi perjalanan Pusat Tenaga Blinken di Timur Tengah dan mesyuarat Amman dengan menteri luar negara Arab minggu lepas berakhir dengan kekecewaan. Bertujuan untuk mendapatkan mereka bersetuju mengenai garis besar strategi ‘esok pagi’ Gaza, interlokutornya enggan terlibat.

Seperti Blinken, mereka melihat Pihak Berkuasa Palestin yang dipulihkan semula sebagai penyelesaian jangka panjang yang mungkin dan diingini untuk Jalur Gaza, tiada seorang pun bersedia untuk membincangkan “pautan yang hilang”-tempoh satu hingga dua tahun antara kemungkinan keluaran beransur-ansur IDF dari Gaza dan pengambilalihan PA yang sama beransur-ansur. Negara-negara Arab itu enggan membincangkan perkara seperti siapa yang mentadbir, menguatkuasakan undang-undang, dan menyediakan keselamatan di Gaza; siapa yang mencipta semula PA dan mempersiapkannya supaya ia mampu mentadbir Jalur dan apa yang termasuk pemulihan; siapa yang menyelaraskan, mengawasi dan, ya, membiayainya semua. Penolakan mereka untuk membincangkan-bahkan komitmen untuk menyumbang kepada strategi selepas hari-tidak mempunyai banyak kena mengena dengan kemahiran diplomatik yang hebat Blinken, malah dengan Gaza. Ia sebahagian besarnya berkaitan dengan Baitulmuqaddis, atau lebih tepatnya, kerajaan Netanyahu.

Ia kelihatan bahawa interlokutori Arab Blinken melihat tiada tujuan membincangkan peranan mereka dalam menyelamatkan Israel dari dilema Gaza mereka tanpa mesej jelas dari Baitulmuqaddis mengenai sumbangannya kepada usaha pemulihan, pembinaan semula dan pentadbiran Gaza selepas perang yang amat besar. Sumbangan itu, dilaporkan mereka menegaskan, mesti melibatkan perubahan yang lengkap dalam dasar Israel di Tebing Barat (termasuk keganasan penghuni dan pengembangan penempatan), sikap terhadap PA (termasuk melepaskan semua dana), memulihkan dan memelihara status quo di Kuil Suci/Haram al-Sharif, dan yang paling penting, horizon politik yang boleh dipercayai untuk orang Palestin.

Malangnya, dengan menggunakan teknik penyelewengan yang telah diperhalusi selama bertahun-tahun, Netanyahu kelihatan telah melibatkan Setiausaha Negara Amerika Syarikat dalam perdebatan tanpa henti mengenai bilangan trak yang akan memasuki Gaza, apa yang mungkin termasuk kargo mereka, dan tempoh dan kekerapan jeda kemanusiaan. Semuanya untuk mengelakkan perbincangan esok pagi.

Beliau mengulangi mantra ini pada Ahad, secara awam, apabila beliau memberitahu Dana Bash dari CNN: “.”

Beberapa di Washington memberinya kredit bahawa beliau hanya tidak memahaminya. Bahawa beliau tidak memahami pentingnya menyediakan sekarang-dan menyesuaikan pengendalian perang untuk-esok pagi yang diingini Israel. Yang lain mengenalinya lebih baik. Mereka tahu bahawa beliau memahaminya lebih baik daripada kebanyakan, seperti Menteri Pertahanan Yoav Galant dan bekas ketua tentera IDF Benny Gantz dan Gadi Eisenkot, yang kini adalah ahli kabinet perang.

Mereka semua menyedari bahawa membincangkan esok pagi mendedahkan keperluan bagi Israel untuk menukar arah dalam isu Palestin. Oleh kerana rakan koalisi Netanyahu yang mesianik dan pro-penyerapan tidak akan mendengar perkara itu, memajukan langkah-langkah sedemikian pasti menjadi pemicuan untuk krisis koalisi. Walaupun rakan-rakan ini boleh digantikan tanpa perlu pilihan raya baru, dan masa perang memang mewajarkan langkah-langkah kecemasan sedemikian, apa yang dipertaruhkan bukan sahaj struktur koalisi, tetapi sesuatu yang jauh lebih penting bagi Netanyahu: kedudukan undang-undangnya. Berbeza daripada rakan koalisi kanan jauh yang boleh digantikan, mereka yang menggantikan mereka tidak akan memberikan beliau jalan keluar-sama ada melalui undang-undang atau lain-lain-sebelum perbicaraan tuduhan rasuahnya berjalan dan keputusan dicapai.

Di Tebing Barat juga, mengabaikan amaran dari institusi keselamatan dan Washington yang semakin marah, Netanyahu mengutamakan koalisi daripada keselamatan negara. Membiarkan usaha tidak bertanggungjawab yang menyekat PA secara kewangan, keganasan Yahudi di , dan pengembangan penempatan untuk terus berlanjut mungkin akan menyebabkan PA menjadi salah satu mangsa perang ini. Sama ada itu disebabkan keletihan kepimpinan Palestin, pemberontakan popular, atau kehilangan kawalan terus ke atas kawasan penting di Tebing Barat, krisis Gaza-seperti di Tebing Barat menjadi kemungkinan nyata. Sekiranya ia menjadi kenyataan, hasilnya bagi Israel mungkin tidak ada strategi keluar dari Gaza, mentadbir kehidupan lebih daripada lima juta orang Palestin, dan kesan kejatuhan yang mungkin mempengaruhi hubungan aman dengan jiran dekat dan jauh. Sekiranya berlaku, seni bina serantau baharu AS akan berada dalam kemusnahan.

Untuk mengelakkan kejadian ini, kelihatan bahawa masa telah tiba bagi Washington menggunakan semua saluran-Setiausaha Pertahanan Austin ke Galant, Blinken ke kabinet perang Israel, dan Biden ke Bibi-untuk menyampaikan mesej jelas:

Lihat, kami bersama anda sepanjang masa. Kami akan menghalang semua orang jahat di sekeliling. Dan anda adalah negara berdaulat. Jadi Gaza adalah keputusan anda. Tetapi ambil perhatian dua perkara ini:

Pertama, anda tidak boleh meminta kami melindungi anda daripada gencatan senjata antarabangsa yang dipaksa sementara menteri anda menembak mulut tentang membakar Gaza atau memaksa penduduknya ke Mesir, sementara menteri kewangan anda menyekat PA secara kewangan, sementara penghuni ganas anda bergerak liar, dan sementara anda berdebat sampai mati setiap trak kemanusiaan dan setiap sepuluh minit jeda kemanusiaan.

Kedua, tiada seorang pun di kawasan itu dan di luar yang bersedia mempertimbangkan melegakan beban anda dari Gaza sebaik sahaja esok pagi tiba, kecuali anda menukar dasar di Tebing Barat dan berhubung dengan PA, menerima bahawa PA adalah sebahagian daripada penyelesaian jangka panjang kepada Gaza, dan bersetuju sekarang untuk proses keamanan dua negara kemudian.

Jadi, tiada tekanan, kawan. Ia sepenuhnya terletak pada anda: menukar arah dan membenarkan penyelesaian serantau-antarabangsa, atau menangani Gaza sendiri. Walaupun keputusan anda mempengaruhi keselamatan negara kami juga, namun, bukan Amerika Syarikat yang akan terperangkap di Gaza selama dekad.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)