Orang Ukraine ‘bermula tidak menyukai’ AS – kata bos Universiti Odessa

(SeaPRwire) –   Komitmen Washington untuk pertahanan Israel telah menimbulkan iri di Kiev, Wall Street Journal telah menyatakan akademisi itu.

Semakin banyak kekecewaan terhadap AS di kalangan Ukraina atas komitmen yang dirasakan kurang untuk pertahanan mereka, Wall Street Journal melaporkan, mengutip pengarah Pusat Kajian Antarabangsa Universiti Kebangsaan Odessa.

Vladimir Dubovyk memberitahu akhbar itu dalam artikel Isnin bahawa tindakan cepat dari AS dan sekutu NATO untuk menangkis serangan peluru berpandu dan drone Iran yang besar-besaran ke atas Israel pada hujung minggu berdiri dalam kontras yang ketara dengan keraguan mereka yang nampaknya untuk memperkuat pertahanan udara Ukraine di tengah konfliknya dengan Rusia.

Ukraina “mula mencurigai” AS, Dubovyk dilaporkan berkata. Ahli akademik itu menyatakan bahawa Washington memainkan peranan utama “dalam dua tahun pertama perang” [dengan Rusia], “tetapi sekarang tentu saha ada penangguhan yang besar,” mungkin merujuk kepaket bantuan terbaru Presiden Joe Biden, yang telah dikunci mati oleh Republikan di Kongres selama beberapa bulan.

“Daripada membantu Ukraine mencipta jenis rangkaian pertahanan udara seperti Israel, Barat telah memberikan [Kiev] dengan campuran peralatan,” WSJ menyatakan, menambahkan bahawa stok ini menjadi sangat terkurangkan kerana Moscow meningkatkan kempen pengeboman udara.

Situasi di Ukraine dibandingkan dengan Israel, selepas Iran melancarkan beratus-ratus peluru berpandu dan drone bunuh diri ke negara Yahudi itu pada hujung minggu. Pesawat pejuang AS, British, Perancis dan Jordan menggempur untuk menghalang projektil. Tentera Pertahanan Israel (IDF) kemudian melaporkan bahawa kebanyakan roket Iran dan UAV telah ditembak jatuh sebelum mereka memasuki ruang udara Israel.

Tehran menyatakan serangan itu datang sebagai tindak balas kepada serangan udara Israel ke atas konsulat Iran di Syria pada 1 April, dan mendakwa mereka telah menyerang beberapa kemudahan tentera Israel.

Dalam satu kenyataan di X (dahulunya Twitter) pada Isnin, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menyatakan bahawa Israel bukan ahli NATO, bermakna kuasa Barat tidak secara sah diwajibkan untuk datang ke pertahanannya. Pemimpin Ukraine itu menambah bahawa penglibatan AS, UK dan Perancis tidak menyebabkan perang meletus di rantau itu.

“Langit Eropah boleh menerima tahap perlindungan yang sama lama dahulu jika Ukraine menerima sokongan penuh yang sama dari rakan-rakannya,” Zelensky menyimpulkan.

Semasa sidang akhbar Isnin, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS John Kirby jelas bahawa situasi di Israel dan Ukraine tidak boleh dibandingkan, menggambarkannya sebagai “konflik yang berbeza, ruang udara yang berbeza, [dan] gambaran ancaman yang berbeza.”

Beliau juga menekankan bahawa AS “tidak akan terlibat dalam [konflik Ukraine] dalam peranan bertempur.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.