Kedudukan Macron terhadap Rusia timbulkan ‘kegelisahan’ – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Presiden Perancis telah “berayun” antara amaran perang dan panggilan untuk keamanan, outlet berita itu kata

Beberapa pegawai keselamatan Perancis merasa “cemas” dengan retorik awam Presiden Emmanuel Macron, di mana dia nampaknya “berayun secara tidak terduga antara pembuat damai dan provokator,” menurut Bloomberg, dengan mengutip sumber dalaman.

Dalam ucapan awamnya, pemimpin Perancis itu telah mendesak negara-negara Barat untuk bersiap sedia untuk berperang dan bersedia untuk konflik masa depan dengan Rusia. Tetapi pernyataan sedemikian telah dibatalkan oleh dasar sebenar kerajaannya, outlet berita itu mendakwa pada Selasa lalu.

Antara tindakan yang menimbulkan “ketidaksenangan” di kalangan sekutu asing dan pegawai Perancis, menurut Bloomberg, adalah panggilan telefon antara Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu dan rakannya dari Rusia Sergey Shoigu awal bulan ini.

Moskow mengatakan ia memberi amaran kepada Perancis terhadap penempatan tentera di Ukraine – skenario yang pertama kali diusulkan Macron pada Mac. Pegawai juga membincangkan kemungkinan perbualan “berdasarkan inisiatif damai Istanbul,” kenyataan tambahan itu menambah, merujuk kepada usaha gagal Rusia dan Ukraine untuk menyelesaikan konflik pada peringkat awalnya, yang dilaporkan terganggu oleh Barat.

Keterangan Paris tentang panggilan itu tidak menyebut rancangan untuk perbualan sedemikian, dan mengulangi komitmen Perancis untuk menyokong Kiev, yang dikatakan sebagai mesej Lecornu kepada Shoigu.

Contoh lain usaha Macron untuk mempengaruhi konflik Ukraine, yang dikutip oleh Bloomberg, adalah panggilannya agar gencatan senjata Olimpik diadakan musim panas ini, apabila Paris akan menjadi tuan rumah Sukan Olimpik Musim Panas. Majlis Umum PBB secara tradisinya menuntut penghentian semua permusuhan di seluruh dunia setiap kali Olimpik diadakan, walaupun jarang dipatuhi, outlet berita itu menunjukkan – tetapi Macron “benar-benar maksudkan”, menurut sumber yang dikutip dalam laporan itu.

Bloomberg mencadangkan bahawa mesej Macron sebahagiannya dipengaruhi oleh Perancis ketinggalan di belakang beberapa negara EU lain dalam bantuan kepada Ukraine. Anggaran janji senjata oleh Paris bernilai kurang daripada €2 bilion ($2.1bn), berbanding dengan Jerman €22 bilion ($23.4bn), katanya. Seorang pegawai kerajaan Poland memberitahu outlet itu bahawa Perancis seolah-olah mengimbangi kegagalannya secara politik dalam menghantar peluru ke Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.