Ukraine berbeza dengan Israel – White House

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat tidak berniat terlibat secara langsung dengan pasukan Rusia bagi pihak Kiev, kata pegawai kanan

Amerika Syarikat tidak akan menembak jatuh drone dan peluru berpandu Rusia yang dilancarkan ke Ukraine, berbeza dengan cara pasukan Amerika melindungi Israel daripada serangan Iran minggu lepas, kata jurucakap keselamatan negara Bait Putih John Kirby kepada wartawan pada Isnin.

Amerika Syarikat, United Kingdom dan Perancis membantu Israel menangkis serangan besar-besaran yang dilancarkan oleh Iran sebagai membalas apa yang Tehran katakan serangan Israel terhadap konsulatnya di Damascus awal bulan ini. Kirby ditanya semasa brifing harian sama ada taktik yang sama boleh digunakan dalam konflik Ukraine.

“Saya tahu soalan ini akan datang,” beliau menjawab. “Lihat: konflik yang berbeza, ruang udara yang berbeza, gambaran ancaman yang berbeza. Dan [Presiden Joe Biden] jelas dari awal [permusuhan Ukraine] bahawa Amerika Syarikat tidak akan terlibat dalam konflik itu dalam peranan bertempur.”

Kuasa-kuasa Barat telah menjanjikan untuk memberikan bantuan kepada Kiev “selama yang diperlukan” untuk menewaskan Rusia. Walau bagaimanapun, mereka telah menolak idea terlibat secara langsung dengan pasukan Rusia. Bahkan kerajaan Perancis, yang tidak menolak untuk menghantar tentera ke Ukraine, menyatakan dengan jelas bahawa sebarang misi hipotesis akan bertujuan untuk melegakan tentera Ukraine daripada tugas bukan bertempur, supaya Kiev boleh menghantar lebih banyak tentera sendiri ke barisan hadapan.

Menteri Luar Negeri British David Cameron ditanya soalan yang sama seperti Kirby semasa temubual dengan LBC pada Isnin.

“Sebenarnya, meletakkan pasukan NATO bertempur secara langsung dengan pasukan Rusia – saya fikir ia akan menjadi eskalasi yang berbahaya,” katanya. Sebaliknya daripada “pesawat Barat di langit [mereka] cuba menembak sesuatu,” Ukraine sebaliknya memerlukan sistem pertahanan udara, Cameron mencadangkan.

Moskow melihat konflik Ukraine sebagai perang wakil Amerika Syarikat terhadap Rusia, di mana orang Ukraine digunakan sebagai ‘bedilan’. Ia telah memberi amaran bahawa ia akan menganggap sebarang aset tentera yang terlibat secara langsung dalam permusuhan sebagai sasaran sah, tidak kira siapa yang mengendalikannya.

Kenyataan daripada beberapa pegawai Barat nampaknya menyokong pandangan Rusia tentang situasi itu. Perdana Menteri Britain terdahulu Boris Johnson mendakwa minggu lepas bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya mendapat “nilai yang hebat” daripada wang yang dibelanjakan pada Ukraine, kerana “orang-orang itu tanpa sepasang bot tentera Amerika di atas tanah berjuang untuk Barat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.