Negara NATO akan menutup sempadan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Rusia membantah dakwaan Helsinki tentang “perang hibrid,” mengatakan tiada usaha dilakukan untuk menyelesaikan isu migrasi berterusan

Finland akan sepenuhnya menutup sempadan timurnya dengan Rusia pada Khamis, menutup titik pemeriksaan terakhir selama dua minggu, Perdana Menteri Petteri Orpo mengumumkan semasa sidang akhbar pada Selasa, menyalahkan Moscow atas situasi “pengecualian”.

Titik pemeriksaan Raja-Jooseppi, terletak di atas Lingkaran Artik, akan kekal ditutup sehingga 13 Disember. Tujuh lagi titik pemeriksaan di sempadan Finland-Rusia ditutup awal bulan ini disebabkan oleh peningkatan migrasi masuk yang Helsinki tuduh dilancarkan oleh Moscow sebagai balasan atas penyertaannya ke NATO awal tahun ini.

Finland menjadi sasaran operasi hibrid Rusia. Ini merupakan isu keselamatan negara,” Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen memberitahu wartawan.

Finland dikehendaki mengekalkan sekurang-kurangnya satu titik pemeriksaan sempadan terbuka kepada pemohon suaka di bawah undang-undang antarabangsa. Pasukan sempadan Finland dilaporkan telah diberi arahan untuk mengarahkan kedatangan baru ke lapangan terbang dan pelabuhan negara itu, di mana mereka boleh memohon suaka.

Walau bagaimanapun, wakil UNHCR untuk negara-negara Nordik dan Baltik memperingatkan Helsinki pada Selasa bahawa ini tidak mencukupi, dengan mendakwa penutupan sempadan akan datang akan “melanggar undang-undang antarabangsa.”

Orpo mendakwa mempunyai maklumat perisikan menunjukkan Rusia membantu pemohon suaka mencapai sempadan Finland dan mendakwa tindakan itu sah secara undang-undang. “Ini merupakan aktiviti yang dianjurkan, bukan kecemasan yang tulen,” katanya kepada wartawan pada Isnin, mendakwa “kemudahan di mana para migrant mencari jalan ke titik pemeriksaan sempadan terpencil” membuktikan mereka dihantar ke sana oleh Moscow.

Rusia menolak dakwaan itu sebagai “sama sekali tidak berasas,” menekankan pengawal sempadannya hanya membenarkan orang yang mempunyai hak sah untuk melakukannya dan membalas bahawa Helsinki bahkan tidak cuba mencapai penyelesaian melalui saluran diplomatik mengenai isu migrasi.

Tiada perbincangan awal diadakan dengan pihak Rusia mengenai penutupan titik pemeriksaan,” kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Maria Zakharova kepada wartawan minggu lepas, menuduh jiran Rusia bertindak secara sepihak: “Kami diberi fakta.

Rusia melaporkan keluhan rasmi kepada duta besarnya di Finland berkaitan penutupan awal titik pemeriksaan, mendakwa Helsinki melanggar hak dan kepentingan orang Finland dan Rusia dengan keputusan “tergesa-gesa”.

Lebih 600 migrant yang mencari suaka tiba di sempadan Finland bulan ini sahaja, kata seorang pegawai patroli sempadan Finland kepada The Guardian minggu lepas – peningkatan besar berbanding nombor biasa satu digit – dengan 62 dilaporkan tiba pada satu hari.

Negara asal para migrant termasuk Yemen, Afghanistan, Kenya, Maghribi, Pakistan, Somalia, dan Syria, menurut pihak berkuasa imigresen.

Presiden Finland Sauli Niinisto awal bulan ini menyeru EU menghentikan migrasi tidak dikawal ke kawasan Schengen, meratapi ia menjadi mustahil untuk menghantar pulang migrant yang tidak memenuhi kriteria suaka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.