Israel perlu dihadapkan ke mahkamah antarabangsa – Erdogan

(SeaPRwire) –   Serangan tentera darat di Gaza adalah “tidak sah”, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan kepada Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan telah menyeru Israel dibawa ke mahkamah antarabangsa atas tindakannya di Gaza di tengah-tengah eskalasi berterusan antara West Jerusalem dan Hamas. Tentera Israel terus melanggar undang-undang antarabangsa di hadapan mata komuniti antarabangsa, katanya kepada Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dalam panggilan telefon pada Selasa.

Dua pegawai itu bercakap di hadapan mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai Gaza yang dijadualkan untuk Rabu. Perbualan itu memberi tumpuan kepada penyelesaian kepada krisis kemanusiaan yang berterusan di enklaf Palestin dan cara untuk mencapai “keamanan yang kekal” di rantau itu, kata pejabat presiden Turki dalam kenyataan pada X (dahulunya Twitter).

Erdogan juga mengekalkan bahawa Israel “terus menginjak-injak dengan terang-terangan undang-undang antarabangsa, undang-undang perang dan undang-undang kemanusiaan,” kata kenyataan itu, menambah bahawa pemimpin Turki itu menuntut West Jerusalem “dipertanggungjawabkan di hadapan undang-undang antarabangsa atas jenayah yang dilakukan.”

Israel telah melancarkan kempen tentera terhadap Hamas di Gaza sejak 7 Oktober, apabila militan itu melancarkan serangan kejutan ke atas wilayah Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil lebih 200 orang sebagai tebusan. Tindak balas West Jerusalem melibatkan serangan berat ke atas enklaf itu diikuti oleh operasi darat. Tindakan ini sudah menyebabkan lebih daripada 16,000 kematian orang Palestin, termasuk ribuan wanita dan kanak-kanak, mengikut pegawai-pegawai tempatan.

Pada Selasa, Erdogan menyatakan takziahnya kepada Guterres atas kematian lebih 100 anggota PBB yang terbunuh di enklaf Palestin ketika konflik itu berterusan.

Satu ‘penangguhan kemanusiaan’ diaturkan minggu lepas berikutan tekanan antarabangsa yang semakin meningkat ke atas Israel. Gencatan senjata itu juga melibatkan pertukaran tahanan. Hamas kemudiannya melepaskan 39 tebusan Israel, serta dua puluh empat lagi tahanan di bawah perjanjian berasingan. Israel pula melepaskan 117 tahanan Palestin.

Erdogan telah mengutuk dengan kasar tindakan Israel di Gaza sejak permulaan eskalasi itu, menggelarkannya sebagai “negara pengganas” dan menuduh Angkatan Pertahanan Israel (IDF) melakukan jenayah perang terhadap orang Palestin. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pula menyalahkan presiden Turki itu menyokong “negara pengganas Hamas.”

Awal November, pemimpin Turki itu berkata Ankara akan meminta Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) menyiasat sama ada negara Yahudi itu mempunyai senjata nuklear. “Senjata nuklear Israel mesti disiasat di luar keraguan sebelum terlambat lagi,” katanya ketika itu, mengingatkan semua bahawa West Jerusalem bukan pihak kepada Perjanjian Bukan Penyebaran Senjata Nuklear 1968.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.