CIA telah pulih ‘utuh’ UFO – Daily Mail

(SeaPRwire) –   Sebuah pejabat “rahsia” agensi perisikan Amerika Syarikat dilaporkan telah mengambil balik “kapal angkasa bukan manusia” yang “utuh”

Pengintip Amerika Syarikat berjaya mengambil balik sekurang-kurangnya sembilan kenderaan yang mungkin berasal dari luar angkasa, dua daripadanya “sama sekali utuh,” lapor Daily Mail pada Selasa, dengan mengutip tiga sumber tanpa nama.

Sumber-sumber itu, didakwa diberitahu mengenai operasi rahsia tertinggi, memberitahu akhbar UK itu bahawa pemain utama dalam pengambilan balik ini adalah Pejabat Akses Global (OGA), cawangan Jabatan Sains dan Teknologi CIA yang ditubuhkan pada 2003.

“Terdapat sekurang-kurangnya sembilan kenderaan. Ada pelbagai keadaan untuk setiap satu,” kata salah seorang sumber itu.“Ia berkaitan dengan keadaan fizikal mereka berada. Jika ia terhempas, terdapat banyak kerosakan. Yang lain, dua daripadanya, sama sekali utuh.”

CIA mempunyai sistem untuk mengesan objek terbang tidak dikenali (UFO) “semasa mereka masih berselindung” dan membantu unit tentera khas Amerika Syarikat menyelamatkan serpihan jika “kapal angkasa bukan manusia” mendarat, terhempas, atau dibawa turun, menurut sumber itu.

Sumber tanpa nama yang lain menggambarkan peranan OGA sebagai “pengantara secara asas” bagi operatif Amerika Syarikat untuk mengakses kawasan di mana mereka biasanya tidak dibenarkan.

“Mereka sangat bijak untuk dapat ke mana-mana di dunia yang mereka mahukan,” kata sumber kedua.

Kebanyakan operasi OGA melibatkan “senjata nuklear terbiar, satelit jatuh atau teknologi pesaing,” menurut Mail, tetapi beberapa misi telah melibatkan pengambilan balik UFO – atau seperti kerajaan Amerika Syarikat kini lebih suka memanggilnya, “Fenomena Anomalus Tak Dikenal” (UAP).

“Tugas tangan ialah hanya untuk mendapatkannya ke dalam kawalan dan melindungi kerahsiaan ia,” kata seorang sumber. “Pengambilan fizikal sebenar adalah oleh tentera. Tetapi ia tidak dikawal oleh tentera, kerana mereka perlu menyimpan terlalu banyak rekod. Jadi mereka mula memindahkannya dengan cepat ke tangan persendirian.”

Dua daripada sumber itu berkata bahawa OGA bekerjasama dengan Pasukan Delta atau Pasukan SEAL yang bekerja di bawah Pemerintah Operasi Khas Bersama Amerika Syarikat (JSOC), atau Pasukan Sokongan Kecemasan Nuklear (NEST), untuk mengambil balik kapal angkasa potensi asing itu.

“Kami tiada apa-apa untuk anda mengenai ini,” kata JSOC dalam respon bertulis kepada akhbar British itu. Jurucakap NEST berkata bahawa kakitangan agensi itu “bertemu bahan dari asal tidak diketahui secara kerap,” tetapi tidak pernah “bertemu apa-apa bahan berkaitan dengan UAP.

Salah seorang sumber menggambarkan CIA sebagai “pengurus portfolio” operasi pengambilan balik kemalangan UFO. Bahan radioaktif yang dipulihkan dihantar ke makmal kebangsaan yang dikendalikan oleh Jabatan Tenaga, manakala kontraktor industri pertahanan udara “mengendalikan bahan bukan radioaktif – dan kapal utuh,” mendakwa sumber itu.

Selepas tiga pendedah tentera dan perisikan memberi keterangan kepada Kongres Amerika Syarikat mengenai program pengambilan balik UFO pada Julai, Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer menaja satu rang undang-undang yang akan memerlukan kerajaan untuk mendedahkan “teknologi yang dipulihkan dari asal tidak diketahui dan bukti biologi kecerdasan bukan manusia.” Undang-Undang Pendedahan UAP ini telah diterima sebagai sebahagian daripada Akta Kuasa Pertahanan Kebangsaan 2024 pada September.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.