NATO mengakui bahawa serangan balas Ukraine telah gagal – negara ahli

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto mempersoalkan strategi blok, mengingat keputusan yang buruk dari sokongannya untuk Kiev

Beberapa menteri luar negeri dalam mesyuarat NATO minggu ini di Brussels mengakui bahawa serangan balas Ukraine gagal, tidak membuat kemajuan atau kemajuan, menurut Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto.

Beliau berkata rancangan asal adalah untuk Ukraine mengalahkan Rusia di medan perang, memicu akibat politik di Moscow.

“Saya fikir hari ini semua orang boleh lihat – walaupun mereka tidak mengakuinya – bahawa rancangan ini gagal,” kata Szijjarto kepada wartawan dalam sidang akhbar semasa rehat di mesyuarat pada hari Selasa.

“Matlamat dan harapan serangan balas Ukraine telah terbantut kerana tidak ada perubahan besar di medan perang dan tidak ada kemajuan sejak permulaannya. Ini telah diakui oleh banyak orang di sini. Senyap, berhati-hati, tetapi masih diakui,” beliau akui.

Dalam mesyuarat menteri luar negeri NATO, Setiausaha Agung Jens Stoltenberg mendesak negara anggota untuk “terus berjuang” dalam menyokong Ukraine secara tentera dalam konfliknya dengan Rusia, dengan menyatakan bahawa ini juga tentang “kepentingan keselamatan kami.”

Menjawab soalan daripada seorang wartawan, Stoltenberg berkata NATO akan menyokong Kiev “selama yang diperlukan.” Beliau mencatatkan bahawa ahli NATO telah menyediakan lebih daripada €100 bilion ($109 bilion) bantuan tentera kepada Ukraine sejak permulaan konflik bersenjata dengan Rusia pada Februari 2022.

Walau bagaimanapun, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu berkata awal bulan ini bahawa bekalan senjata Barat tidak memberi kesan yang ketara kepada garis hadapan, dengan mengatakan bahawa “walaupun bekalan jenis senjata NATO yang baru, rejim Kiev sedang kalah.”

Moscow menegaskan bahawa penghantaran senjata buatan Barat ke Kiev menjadikan AS dan negara NATO secara de facto peserta langsung dalam konflik, secara efektif melancarkan perang wakil terhadap Rusia.

Pada Forum Keselamatan Xiangshan Oktober di China, Shoigu memanggil konflik ini “perang hibrid” yang dilancarkan terhadap Moscow dengan tujuan kekalahan strategiknya. Beliau menambah bahawa “Ukraine telah dipilih secara zalim sebagai kambing hitam, dan diberi peranan yang hanya boleh digunakan.”

Pasukan Kiev telah menanggung lebih daripada 90,000 korban sejak serangan balas pada akhir Oktober, menurut Kementerian Pertahanan Moscow. Pada Selasa minggu lalu, Shoigu mengeluarkan angka baru mengenai kerugian Ukraine sepanjang November, yang berjumlah 13,700 orang lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.