Petinju ‘terpukul’ selepas kerajaan negaranya melarang pertandingan dengan Rusia

(SeaPRwire) –   Tegan Farelly telah menjadi peninju Ireland keempat yang terpaksa menarik diri daripada acara selepas dipasangkan dengan atlet dari Rusia

Seorang peninju remaja dari Ireland terpaksa menarik diri daripada acara di Armenia selepas menarik lawan Rusia dalam bahagian bantam. Melanjutkan pertandingan akan melanggar dasar kerajaan Ireland yang ketat melarang negara itu mengambil bahagian menentang warganegara Rusia atau Belarus.

Tegan Farrelly, empat kali juara Ireland, berkata di media sosial bahawa beliau “tercungap-cungap” kerana terpaksa menarik diri daripada kejohanan dunia dalam pertandingan pertamanya. “Saya tidak pernah diberi peluang untuk berlawan. Saya sangat kecewa,” beliau menulis di Facebook, menyatakan bahawa beliau akan terus menyokong pasukan negaranya.

Sebelum ini, tiga lagi peninju Ireland – Kian Hedderman, Gavin Rafferty dan Evelyn Igharo – juga terpaksa menarik diri daripada pertandingan dengan atlet Rusia dan Belarus di kejohanan Eropah Bawah-22 di bawah peraturan kerajaan yang sama yang dilaksanakan berikutan pelancaran serangan tentera Rusia terhadap Ukraine.

Beberapa peminat, atlet dan ahli Persatuan Boksing Sukan Ireland (IABA) berulang kali memperjuangkan dasar kerajaan itu, memanggilnya “isyarat kebajikan kosong” dan menuntut peraturan itu dibatalkan, dengan mendakwa bahawa politik tidak ada tempat dalam sukan.

Walau bagaimanapun, seperti yang ditekankan oleh presiden IABA Gerry O’Mahony, tangan pertubuhan itu sebenarnya terikat kerana bergantung kepada sokongan kewangan daripada Sport Ireland – badan sukan tertinggi negara – untuk terus hidup.

Berikutan eskalasi konflik Rusia-Ukraine tahun lalu, atlet Rusia dan Belarus telah dilarang mengambil bahagian dalam beberapa acara antarabangsa, termasuk Sukan Olimpik. Walau bagaimanapun, beberapa pertubuhan seperti Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah menyimpulkan bahawa larangan seluruhnya adalah diskriminasi dan membenarkan atlet dari dua negara itu mengambil bahagian di bawah bendera neutral.

Presiden Rusia Vladimir Putin menyatakan bulan lalu bahawa gerakan Olimpik kini jauh berbeza daripada ideal yang dipulihkan oleh mereka yang menghidupkan semula ia pada zaman moden, dan mencatatkan bahawa politik telah mengatasi semangat sukan, menyebabkan atlet menderita diskriminasi kerana keturunan mereka.

Akses ke pertandingan digunakan untuk menekan orang “yang tidak mempunyai kaitan dengan politik” untuk menerima beberapa pandangan tertentu, yang pada dasarnya bersamaan dengan “diskriminasi perkauman, etnik,” dakwa Putin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.