Israel dan Hamas mungkin memperluas perjanjian tebusan tahanan – media

(SeaPRwire) –   Dua belah pihak kini sedang mempertimbangkan pembebasan lelaki dan anggota tentera, menurut Reuters

Israel dan Hamas dijangka akan menjalankan pertukaran tahanan lagi pada hari Rabu sebagai sebahagian daripada gencatan senjata sementara, dengan perbincangan dilaporkan sedang berlangsung untuk memperluaskan perjanjian ini untuk memasukkan kategori tahanan lain selain wanita dan kanak-kanak.

Menurut Reuters, perbincangan mengenai penyertaan lelaki dan anggota perkhidmatan dalam pertukaran tahanan berlangsung ketika ketua-ketua CIA dan agensi perisikan Israel Mossad bertemu dengan pegawai-pegawai kanan Qatar di Doha. Sekiranya pihak-pihak mencapai persetujuan, ia mungkin akan menghasilkan gencatan senjata yang boleh berlangsung “lebih daripada beberapa hari,” lapor agensi berita itu.

Sementara itu, pada hari Rabu, beberapa media Israel melaporkan, dengan mengutip pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, bahawa pihak berkuasa negara itu telah menerima senarai yang mengandungi nama kumpulan tahanan lain yang akan dibebaskan tidak lama lagi.

Pada hari yang sama, sumber rapat dengan Hamas memberitahu AFP bahawa ia bersedia untuk memanjangkan gencatan senjata di Gaza selama empat hari lagi, serta melepaskan “tawanan Israel… mengikut terma-terma gencatan senjata sedia ada.”

Minggu lalu, berikutan perbincangan yang dimediasi Qatar yang intensif, Israel dan Hamas bersetuju dengan gencatan senjata sementara empat hari. Bahagian paling penting perjanjian itu ialah janji Israel untuk melepaskan 150 tahanan Palestin sebagai pertukaran kumpulan itu melepaskan 50 tahanan Israel. Sejak permulaan konflik itu, Hamas telah menangkap kira-kira 240 tahanan.

Pegawai-pegawai Israel telah berkata mereka bersedia memanjangkan gencatan senjata dengan syarat, untuk setiap hari tambahan keamanan, Hamas melepaskan lagi sepuluh tahanan. Gencatan senjata itu sudah dipanjangkan beberapa kali. Pada Selasa, Hamas melepaskan kumpulan 12 tahanan, termasuk sepuluh orang Israel dan dua warganegara Thailand, menjadikan jumlah tahanan yang dibebaskan ke 80. Israel telah melepaskan 180 tahanan Palestin.

Walau bagaimanapun, Israel dan Hamas masih menuduh melanggar gencatan senjata berterusan. Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas, mendakwa bahawa “pelanggaran jelas” perjanjian itu telah berlaku di utara Gaza, tetapi kumpulan pejuangnya telah “menangani”nya.

Sementara itu, IDF mempersembahkan versi peristiwa sendiri, dengan menyatakan bahawa “tiga peranti letupan telah meletup” berhampiran anggota tentera mereka di dua lokasi yang berbeza di kawasan itu. Ia mencatatkan bahawa anggota perkhidmatannya juga telah dibuka api di satu lokasi, dengan menambah bahawa kedua-dua insiden itu menyebabkan “beberapa anggota [mengalami] kecederaan ringan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.