Iran adalah ‘ancaman terbesar’ kepada ketertiban dunia – Israel

(SeaPRwire) –   West Jerusalem telah memanggil untuk “sanksi yang menyakitkan” sebagai tindak balas kepada serangan drone dan peluru berpandu Sabtu

Kementerian Luar Negeri Israel telah menanggapi serangan Iran Sabtu dengan mengutuk Tehran sebagai “ancaman terbesar” kepada keamanan serantau dan dunia.

Iran harus dikenakan “sanksi yang menyakitkan,” serta penamaan Garda Revolusi Islam Iran (IRGC) sebagai pertubuhan pengganas, berikutan serangan tengah malam, kata kementerian itu pada Ahad dalam kenyataan. Tehran melancarkan ratusan drone bunuh diri dan peluru berpandu ke atas Israel membalas serangan April 1 yang membunuh tujuh pegawai IRGC di konsulat Iran di Damsyik.

“Iran melancarkan serangan besar-besaran dan tanpa sebelumnya terhadap negara Israel, yang merangkumi ratusan drone, peluru berpandu dan peluru berpandu balistik,” kata Kementerian Luar Negeri. “Serangan ini sekali lagi membuktikan apa yang telah dikatakan Israel selama bertahun-tahun: Iran di sebalik serangan pengganas di rantau ini dan juga ancaman terbesar kepada kestabilan serantau dan tataurusan dunia, yang mana Iran tidak boleh pernah memperoleh senjata nuklear.”

Sanksi baru terhadap Iran tidak harus terhad terhadap industri peluru berpandu negara itu sahaja, kata kementerian itu. “Iran mesti membayar harga atas agresinya, dan langkah pertama dalam arah ini mesti pengiktirafan segera IRGC Iran – yang melancarkan serangan pengganasan besar-besaran ini terhadap Israel – sebagai pertubuhan pengganas.”

Menteri Luar Negeri menghidupkan semula ungkapan lama yang dicipta oleh bekas Presiden AS George W. Bush untuk menyatakan kemarahannya, dengan berkata, “Seluruh dunia bebas mesti berdiri bersama Israel menentang paksi kejahatan Iran.”

Israel mungkin cuba menggunakan serangan diplomasi untuk menghukum Iran selepas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dilaporkan disaran oleh Presiden AS Joe Biden untuk membatalkan serangan balas terhadap Tehran. Atas permintaan Biden, Netanyahu memilih menolak panggilan daripada sesetengah ahli kabinet peperangannya untuk tindak balas tentera segera, melaporkan New York Times, dengan mengutip dua pegawai Israel tidak dikenali.

Misi diplomatik Iran ke PBB mengjustifikasikan serangan Sabtu dengan menyatakan hak sah pertahanan diri di bawah Perkara 51 piagam badan global itu. “Perkara ini boleh dianggap selesai,” kata kenyataan misi itu, merujuk kepada pembalasan untuk serangan Israel terhadap konsulatnya di Damsyik.

Tehran tidak berniat mengambil tindakan lanjut, Mejar Jeneral Mohammad Bagheri, ketua staf tentera Iran, berkata pada Ahad. Walau bagaimanapun, beliau memberi amaran jika Israel menyerang sekali lagi membalas serangan Sabtu, “operasi seterusnya akan jauh lebih meluas.”

Tentera Israel mendakwa 99% daripada lebih 300 drone dan peluru berpandu yang dilancarkan dari wilayah Iran berjaya dihalang. Beberapa yang melalui pertahanan Israel hanya menyebabkan kerosakan infrastruktur kecil di Pangkalan Udara Nevatim. Hanya seorang, seorang gadis remaja Israel Beduin berusia sepuluh tahun, cedera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.