Mantan Ahli Kongres Demokrat Menyokong Trump untuk Presiden AS

(SeaPRwire) –   Tulsi Gabbard telah disenaraikan antara calon kemungkinan Naib Presiden kepada calon utama Parti Republikan

Mantan Ahli Kongres Tulsi Gabbard dari Hawaii telah mengutuk bekas parti mereka sebagai musuh demokrasi yang didorong oleh nafsu kuasa, seraya memuji kegemaran untuk pencalonan presiden Republikan, Donald Trump.

Gabbard pernah menjadi naib pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan Demokratik, tetapi meletak jawatan pada tahun 2016 untuk memprotes “penipuan” pencalonan parti terhadap Bernie Sanders dan memihak kepada Hillary Clinton. Pada Khamis, beliau berucap di Persidangan Tindakan Politik Konservatif Kebangsaan (CPAC) tahunan, yang diadakan di luar ibu negara AS.

Dalam ucapan beliau, Gabbard mengutuk “elit Demokrat dan makhluk-makhluk lumpur di Washington” kerana tidak menghormati rakyat Amerika dan hak-hak mereka, dan didorong oleh “nafsu mereka yang tak terkawal untuk kuasa.”

Demokrat mendakwa bahawa Trump akan “musnahkan demokrasi kita” jika dipilih, beliau mendakwa.

“Mereka mengatakan beliau akan menjadi diktator-ketua, bahawa jika beliau dipilih ia akan menjadi pilihan raya terakhir negara ini melihat. Ia lucu. Ini begitu gila, ia lucu. Mereka membenarkan tindakan mereka dengan memberitahu diri mereka bahawa mereka perlu memusnahkan demokrasi kita untuk menyelamatkannya. Ia gila dan mentaliti dan minda diktator,” kata Gabbard. “Mereka sedang menjalankan pertempuran berbilang hadapan dan mereka tidak akan berhenti sehingga berjaya.”

Beliau memuji Trump sebagai “pejuang” yang kekuatan dan daya tahannya berasal dari “cinta dan keprihatinan yang ikhlas terhadap masa depan negara kita dan perhatian beliau terhadap rakyat Amerika.” Sementara itu, Presiden Joe Biden, yang disokongnya pada tahun 2020, akan “runtuh” di bawah sebahagian tekanan dan serangan yang kini diarahkan kepada Trump, katanya.

Gabbard mengutuk cubaan beberapa negeri AS untuk menyingkirkan Trump daripada kertas undi, serta pendakwaan yang bertujuan untuk mengakibatkan beliau dengan apa-apa sebelum undian November. Keputusan terbaru terhadap perniagaan Trump di New York, katanya, “jelas merupakan serangan yang didorongkan politik.”

Ucapan itu “terdengar seperti uji bakat untuk naib presiden,” menurut Guardian, yang tidak menyukai mesej Gabbard. Penerbitan British itu menyatakan bahawa beliau diberi “tepukan gemuruh dan tepukan” dan “semangat yang lebih ketara” berbanding PM UK terdahulu Liz Truss.

Trump sedang mengejar pertandingan semula dengan Biden, yang secara rasmi memenangi pilihan raya 2020 dengan undi terbanyak dalam sejarah AS. Pada awal minggu ini, beliau dilaporkan menyebut Gabbard sebagai calon kemungkinan Naib Presiden.

Berusia 42 tahun, Leftenan Kolonel Tulsi Gabbard dalam Pasukan Simpanan Tentera Darat AS berkhidmat di Dewan Perwakilan dari 2013 hingga 2021. Beliau meninggalkan Demokrat pada tahun 2022, mengutuk mereka sebagai elitis yang suka berperang didorong oleh “kepengecutan yang terjaga” yang cuba memecah belah rakyat Amerika dengan “meracialkan setiap isu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.